Hronika

Rusija Srbiji izručila osumnjičenog za ubistvo: Slaviša za 14 godina dok je bio u bjekstvu postao KULINARSKA ZVIJEZDA

Ruska Federacija izručila je Srbiji Slavišu Karabaševića, koji je u odustvu osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva njemačkog državljanina Elvisa Žeželja (30) u julu 2002. godine u okolini Požarevca.

Rusija Srbiji izručila osumnjičenog za ubistvo: Slaviša za 14 godina dok je bio u bjekstvu postao KULINARSKA ZVIJEZDA
FOTO: FOTO: FACEBOOK/PRIVATNA ARHIVA

Karabašević je 14 godina bio u bekstvu od 2005. godine, a uhapšen je po poternici Srbije u avgustu 2019. godine u Sevastopolju na Krimu, gdje je u međuvremenu otvorio restoran, prenosi Blic.

Nakon što je rusko pravosuđe odobrilo njegovo izručenje, 20. novembra 2020. godine je izručen Srbiji.

Kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru – Zabela po pravosnažnoj presudi Višeg suda u Požarevcu od 22. decembra 2017. godine, rečeno je Tanjugu u Višem sudu u Požarevcu.

Pošto je osuđen u odsustvu, ima pravo da traži ponavljanje suđenja u zakonskom roku od šest mjeseci od kada je izručen Srbiji.

Međutim on zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka još nije podnio sudu, potvrđeno je Tanjugu.

Mediji su ranije prenijeli da je nakon dva suđenja u kojima je bio oslobađan od optužbi za ubistvo Žeželja, Karabašević pušten iz pritvora, nakon čega je pobjegao iz zemlje.

Na posljednjem suđenju u njegovom odsustvu proglašen je krivim i osuđen na devet godina zatvora.

Tokom bjekstva postao je poznati kuvar i vlasnik restorana u Sevastopolju, na Krimu, ali i javna ličnost, s obzirom da se fotografisao i davao intervjuje za lokalne medije.

Prihvati notifikacije