Svijet

RUSIJA U BORBI PROTIV KORONE U prijestonici restriktivne mjere ostaju na snazi

U Moskvi su produžene sve restriktivne mjere protiv kovida 19 do 21. januara, rekao je danas gradonačelnik ruske prijestonice Sergej Sobjanjin, uz izuzetak učenika koji se od početka naredne sedmice vraćaju u školske klupe.

RUSIJA U BORBI PROTIV KORONE U prijestonici restriktivne mjere ostaju na snazi
FOTO: МИНОБОРОНЫ РОССИИ/TWITTER/SCREENSHOT

Rusija je prošlog mjeseca pokrenula dobrovoljni program vakcinacije sa svojom vakcinom “Sputnjik pet” i nije uvodila stroge mjere blokade kao što je to bilo prošle godine tokom prvog talasa virusa korona i oslanjala se na ciljane mjere.

Sobjanjin je istakao da program vakcinacije u Moskvi dobija na zamahu jer više hiljada ljudi dnevno dobija dozu ali je upozorio i da je broj pacijenata u bolnicama i dalje visok.

– Odluka da se ukine nastava od kuće bila je veoma teška – naglasio je Sobjanjin.

On je, takođe upozorio da je rizik od oboljenja i dalje visok te da će u slučaju i jednog slučaja kovida 19 cijeli razred biti privremeno vraćen na učenje od kuće.

Među zabrane u Moskvi spadaju i ranije zatvaranje barova i restorana, nošenje maski u prodavnicama i javnom prevozu, te ograničen broj radnika u kancelarijama.

U Rusiji je juče registrovano 22.850 zaraženih virusom korona, uključujući 4.320 u Moskvi, čime je broj zaraženih povećan na 3.471.053 od početka pandemije.

Od kovida 19 umrlo je 63.370 stanovnika Rusije.