Kolumne

Rušite kad prođe novembar

Za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati. Vrijedi li Banjalučanima sada da kukaju i plaču što je srušeno staro kino “Kozara”, nekada kultno mjesto u gradu?

Rušite kad prođe novembar
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jer to mlijeko je proliveno još prije dvije godine, kada su gradske vlasti i Skupština grada izmijenile regulacioni plan i aminovale da se na ovoj lokaciji, u strogom centru, može praviti zgrada od 12 spratova.

Pravdali su taj potez činjenicom da nebodere imaju i drugi veliki gradovi, pa zašto ne i Banjaluka. I to mi prije na liči na onu: “Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu”.

Pri tome nije isto podići neboder u centru, tako reći na glavnom šetalištu, gdje je kvadrat stana skuplji od 3.500 maraka ili nekoliko kilometara dalje.

Džaba su novinari pisali, a struka i aktivisti upozoravali tada o ovim velikim planovima. Javnost se nije mnogo počešala zbog tih građevinskih intervencija. Sve se to činilo dalekim na papiru, međutim kada su prošle sedmice bageri krenuli u rušenje bisokopa, digla se i kuka i motika.

Prvi su se pobunili stanari okolnih ulica. Smetaće im, kažu, tako visoka zgrada u komšiluku, zaklanjaće im sunce. Tačno, ali u momentu dok su oni podigli glas, investitor je uveliko imao dozvolu za rušenje. A, tada je uglavnom već kasno.

Za kino “Kozara”, koje je godinama bilo zapušteno, svakako je kraj, od njega je ostao samo prah i sjećanje na neka bezbrižna vremena. Za samu lokaciju možda još nije kasno, da ne postane tek jedna od betonskih kocki u gradu.

Na sva dešavanja o kojima je Banjaluka brujala danima, gradonačelnik Igor Radojičić oglasio se samo kratko na Tviteru. Na konstataciju jednog tviteraša kako je izgradnja stambenog objekta tik pred izbore velika greška, upitao je: “Da li je neko baš zato i počeo?”

Dragi gradonačelniče, iz ovoga se samo vidi da Vas ne žulja to što se narod buni, niti što će u centru grada nići višespratnica. Jedini problem je što se sve to događa dva mjeseca uoči glasanja na izborima. Negativna reputacija nije dobra opcija za političkog kandidata u ovom momentu.

Ma, samo da novembar prođe.