Svijet

RUSKA NUKLEARNA PODMORNICA POSJETIĆE KUBU Potez Vladimira Putina uzburkao je strasti

Ruska podmornica na nuklearni pogon – koja neće nositi nuklearno oružje – dolazi na Havanu sljedeće nedjelje, najavile su komunističke vlasti Kube, usred rastućih tenzija sa SAD zbog rata u Ukrajini.

RUSKA NUKLEARNA PODMORNICA POSJETIĆE KUBU Potez Vladimira Putina uzburkao je strasti
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Nuklearna podmornica Kazan i još tri ruska pomorska broda, uključujući raketnu fregatu Admiral Gorškov, tanker za naftu i tegljač za spašavanje, pristaće u kubanskoj prestonici od 12. do 17. juna, saopštilo je kubansko ministarstvo revolucionarnih oružanih snaga.

Saopštenje je uslijedilo dan nakon što su američki zvaničnici rekli da Vašington prati ruske ratne brodove i avione za koje se očekivalo da stignu na Karibe radi vojne vježbe. Rekli su da će vježba biti dio šireg odgovora Rusije na podršku SAD Ukrajini.

Pročitajte još

Američki zvaničnici su rekli da je rusko vojno prisustvo značajno, ali da nije zabrinjavajuće.

Međutim, to se dešava u vrijeme kada je ruski predsjednik Vladimir Putin sugerisao da bi Moskva mogla da preduzme „asimetrične korake“ u drugim dijelovima sveta kao odgovor na odluku predsjednika Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je obezbijedilo SAD za napade unutar Rusije kako bi zaštitila Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini.

Neobično raspoređivanje ruske vojske tako blizu SAD – posebno moćne podmornice – dolazi usred velikih tenzija oko rata u Ukrajini, gdje se vlada koju podržava Zapad bori protiv ruske invazije. Poseta ruskih brodova Kubi takođe će se preklapati sa Bajdenovom posjetom samitu lidera G7 u Italiji.

Kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel sastao se sa Putinom prošlog mjeseca na godišnjoj vojnoj paradi 9. maja na Crvenom trgu ispred Kremlja.

Tokom hladnog rata, Kuba je bila važna država klijent za Sovjetski Savez.

Raspoređivanje sovjetskih nuklearnih raketnih lokacija na ostrvu izazvalo je kubansku raketnu krizu 1962. godine, kada su Vašington i Moskva bili blizu rata.

Odnosi između Rusije i Kube postali su bliži od sastanka Dijaz-Kanela i Putina 2022. godine.

Tokom dolaska ruske flote u luku Havana, sa jednog od brodova biće ispaljena 21 salva u znak pozdrava naciji, što će biti uzvratno artiljerijskom baterijom revolucionarnih oružanih snaga Kube, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu