Svijet

Ruski ekonomisti saglasni “Sankcije će teško pogoditi našu privredu”

Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu teško će pogoditi rusku privredu u ovoj godini, ocijenili su ekonomisti u anketi ruske centralne banke. Inflacija će u ovoj godini dosegnuti 22 posto, a bruto domaći proizvod (BDP) past će za 9.2 posto, prognozirali su stručnjaci u anketi objavljenoj u četvrtak.

Ruski ekonomisti saglasni “Sankcije će teško pogoditi našu privredu”
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO

Njihova su se očekivanja pogoršala u odnosu na mart, kada su predviđali inflaciju od 20 posto i pad BDP-a za osam posto. Dva mjeseca od početka rata u Ukrajini pogoršane su i njihove prognoze za iduću godinu, koje sada najavljuju stagnaciju privredne aktivnosti. U martu su anketirani ekonomisti očekivali 1-postotni rast.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ipak u srijedu da zapadni “blickrig” protiv ruske privrede nije uspio. Inflacija je porasla na visokih 17.5 posto, ali se sada stabilizuje, naglasio je ruski predsjednik, dodavši i da povlačenje zapadnih kompanija iz Rusije otvara “priliku” za oslobađanje od ovisnosti o Zapadu i izgradnju domaće proizvodnje.

Pročitajte još

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina priznala je ipak u ruskom parlamentu da sankcije izazivaju probleme u privredi. Sankcije će pogodit, kako je kazala, ne samo sektore oslonjene na uvoz već i proizvodnju u sektorima koji se uveliko oslanjaju na uvoz dijelova, piše Avaz.

Zastupnici ruske Dume potvrdili su u četvrtak novi petogodišnji mandat Nabiuline na čelu središnje banke.

Prihvati notifikacije