Svijet

RUSKO NJET Stavljen veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, koja osuđuje referendume u Ukrajini

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o pristupanju Rusiji.

RUSKO NJET Stavljen veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, koja osuđuje referendume u Ukrajini
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik TASS-a.

Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je “organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica”, preneo je Sputnjik.

FOTO: PETER FOLEY/EPA
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promjenu statusa četiri regiona.

Autori su pozvali sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promjenu statusa “Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog regiona Ukrajine”.

Pročitajte još

Takođe je apelovano da se ne priznaje prisajedinjenje četiri regiona Rusiji.

U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje članicu Savjeta bezbjednosti, piše Blic.

– Neke od naših kolega iz Savjeta bezbjednosti dotakle su svoje dno, narušeno je i ono malo pristojnosti koja je, kako nam se činilo, još postojala u ovoj sali. Ne znamo ni za jedan primjer da je Savjet bezbjednosti nekada usvojio rezolucije koje direktno osuđuju jednu od članica Savjeta. Recite, vi ozbiljno mislite da Rusija može razmotriti i podržati takav projekat – upitao je Nebenzja.

Prihvati notifikacije