Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Rusko veče” u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, gosti bajkeri “Noćni vukovi”

Kultura
Autor:

Foto: Srna

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je održano “Rusko veče” na kojem je djela ruske klasične muzike izveo hor Ruskog kulturnog centra “Aleksandar Nevski” iz Banjaluke, a nastupio je i prvak Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić.

Kulturno veče, posvećeno prijateljskoj zemlji i narodu, organizovala je opštinska organizacija Udruženja građana srpsko-ruske zajednice “Zavet”.

Predsjednik Udruženja u Kozarskoj Dubici Duško Milunović izjavio je da srpsko-ruska zajednice “Zavet” radi šest godina i da su u tom periodu organizovani različiti kulturni i drugi sadržaji.

– Želimo večeras da djelić ruske kulture opet donesemo u našu Dubicu, a nadam se da ćemo u narednom periodu ovakvih sadržaja imati još više – rekao je Milunović.

On je dodao da mu je posebno drago što je narod ispod Kozare naklonjen i privržen majci Srbiji i Rusiji i naglasio da u Republici Srpskoj ima dosta sadržaja koji su ekonomski, politički i kulturno povezani sa Rusijom.

– Nama je velika čast što je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova jedne velike bratske zemlje posjetio Banjaluku – rekao je Milunović.

On je najavio da će u Loparama uskoro biti podignut spomenik ruskom bataljonu koji je u sastavu SFOR-a došao i zaštitio srpski narod 1995. godine, a zatim gotovo samoinicijativno otišao na Kosovo da i tamo zaštite Srbe.

Milunović je dodao da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kroz jedinice vojske Republike Srpske prošlo 700 ruskih dobrovoljaca, a da je njih 38 položilo svoje živote za slobodu.

-Mi smo zajedno sa svojom ruskom braćom u Višegradu podigli spomenik poginulim ruskim dobrovoljcima i svake godine 12. maja obilježavamo njihovo stradanje, podsjećamo se na njihovu žrtvu, a njihove porodice, zahvaljujući Udruženju “Zavet”, ostvarile su sva prava koja imaju i porodice naših boraca – rekao je Milunović.

On je naglasio da Srbi i Rusi imaju zajedničku kulturu, tradiciju, zajedničke jezičke korijene i dobrim dijelom zajedničku istoriju.

Gosti manifestacije “Rusko veče” bili su članovi udruženja Moto-klub “Noćni vukovi”.

Potpredsjednik udruženja Goran Tadić izjavio je da su članovi udruženja patriote, koji vole svoje zemlju, a da su večeras u Kozarsku Dubicu došli da podrže aktivnosti Udruženja “Zavet”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO