Banjaluka

Sa 15 godina već “zarađuju” 200 KM mjesečno: Stimulacija mladima da se školuju za ZIDARA

Mladi koji izaberu deficitarno zanimanje zidar u Građevinskoj školi dobijaju mjesečnu stipendiju, plus plaćena im je obavezna praksa koju obavljaju kod privatnika.

Sa 15 godina već “zarađuju” 200 KM mjesečno: Stimulacija mladima da se školuju za ZIDARA
FOTO: SHUTTERSTOCK

Upisi đaka u srednje škole u prvom roku zvanično je počeo danas. Dok se u Medicinskoj, Ekonomskoj školi i banjalučkoj Gimnaziji standardno očekuje navala malih maturanata, u drugim obrazovnim ustanovama prosvjetari sa zebnjom gledaju na vrata.

Bukvalno cijela lokalna zajednica podigla se “na noge” da privoli nove generacije za neke od smjerova koji nedostaju na tržištu. Formiran je tako Savjet za obrazovanje i zapošljavanje u kojem sjede lokalni privrednici i predstavnici nadležnih institucija, koji zajedno predlažu upisnu politiku, a jedna od važnijih mjera koju promovišu je plaćena praksa u pojedinim firmama.

Zajedno sa još stipendijom Grada Banjaluka od 160 KM, u Građevinskoj školi se nadaju da će to biti dovoljan motiv da zainteresuju djecu za deficitarni trogodišnji smjer zidar.

Sada nam je jedna generacija zidara završila školovanje, djeca su pokazala veliko interesovanje, zadovoljni su praksom i dobili su kompletnu radnu opremu. Neki od njih nastavljaju odmah i da rade, dok jedan dio razmišlja o odlasku u inostranstvo. Promovisali smo već ovo zanimanje među osnovcima, obilazili smo škole od Kotor Varoša, Aleksandrovca, pa prema Pijedoru. Ne znamo još kakav će biti odziv đaka. Raspitivali su se za uslove rada i mogućnost zaposlenja, sve smo im pojasnili i nadamo se najboljem – govori direktor Ljuban Bajić.

Foto: S. Pašalić/ RAS Srbija
Foto: S. Pašalić/ RAS Srbija

Građevinska škola prima jedno kombinovano odjeljenje zidara i armirača-betoniraca, ali ako odziv bude veći, biće formirano još odjeljenja. Učenici već u prvoj godini imaju praksu jedan dan sedmično, u trećoj praktična nastava traje tri dana, a građevinska firma sa kojom škola sarađuje već nekoliko godina đacima kao stimulaciju plaća tri, četiri marke po narađenom satu. Stariji srednjoškolci gradilište nerijetko napuštaju sa 20-ak maraka u džepu, pa sa još uplaćenom stipendijom njihova mjesečna “zarada” dostiže sumu od 200 maraka.

– Uglavnom ih učimo grubim građevinskim radovima, ali ova oblast rada je veoma široka i moraju znati od svega po malo. Ovdje im je kao nastava, dolaze oko osam časova i nekoliko sati uče i rade uz nadzor i pomoć. Nakon školovanja pojedini ostanu da rade kod nas – kaže inženjer u firmi Feđa Kutanjac.

Dodaje da građevinska struka ima potrebe za radnicima, jer naši ljudi mahom sele u Sloveniju.

Prijem dokumenata za upis u četvorogodišnje srednje škole za učenike koji imaju 60 i više bodova traje danas i sutra, a za đake sa manjim brojem bodova od 17. do 19. juna. U drugom upisnom roku prijem dokumenata u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 1, a završava se 3. jula.

Osim zanimanja zidar, Grad Banjaluka kao deficitarni smjer stipendira još učenike koji se odluče školovati za bravara i mesara.

Kamenoresci neslavno prošli

Prosvjetari pričaju da je stav roditelja u urbanim sredinama pretežno negativan prema trogodišnjim smjerovima jer ne žele da im djeca fizikališu, pa zanate mahom upisuju đaci iz ruralnih naselja.

– Sve kreće od porodice i toga koliko su djeca usmerena nakon završetka osnovne škole. Sve srednje škole se reklamiraju, radimo prezentacije zanimanja i uslova, imamo sajmove zapošljavanja, ali na kraju se opet desi da imamo slab odziv za deficitirane struke – rekao je nedavno Ljuban Bajić.

Podsjeća da i dalje u Građevinskoj školi u ponudi imaju zanimanje kamenorezac, koje su namjeravali pokrenuti prošle godine. Međutim, ovaj pokušaj je neslavno prošao, jer su se prijavila tek četiri đaka.