Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“REPUBLIKA SRPSKA BILA NEZAOBILAZNA TEMA” Dodik i papa Franjo razgovarali o saradnjih svih vjerskih zajednica

Politika
Autor:

Foto: Vincenzo Pinto/EPA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kao veoma važan današnji sastanak sa papom Franjom u Vatkanu na kojem su se saglasili da je veoma važna saradnja između institucija na različitim nivoima i BiH i Republike Srpske sa Katoličkom crkvom, te da je neophodna toleranicija i saradnja sa svim vjerskim zajednicama, i hrišćanskim i islamskim.

Dodik je rekao da je veoma zadovoljan posjetom, da su razgovarali o nekim važnim pitanjima u Evropi i svijetu, izrazili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki, te ponovo afirmisali osnovne vrijednosti očuvanja stabilnosti, dobre saradnje i ljubavi među ljudima.

– Borba za očuvanje mira u svijetu jedna je od dominantnih tema o kojima smo razgovarali, potrebi očuvanja porodice, saradnji između institucija na različitim nivoima i BiH i Srpske sa Katoličkom crkvom – rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je papi Franji prenio pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

– Papa je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa patrijarhom trasirao put u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca kroz komisiju koju su zajedno formirali i način na koji će se to odvijati – rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska bila nezaobilazna tema i samom činjenicom da je u Vatikanu bila i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i da on primarno predstavlja Srpsku jer je srpski član Predsjedništva.

Foto: Vincenzo Pinto/EPA

Dodik je naglasio da je sa papom razgovarao i o tome na koji način se odvija saradnja institucija kroz podršku Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, izgradnju Doma za stara lica u Banjaluci, kao i obnovu crkve na Petrićevcu koja je u završnoj fazi.

On je naglasio da su se saglasili i da je neophodna toleranicija i saradnja sa svim vjerskim zajednicama i hrišćanskim i islamskim.

– To je način na koji možemo ići dalje, ne smije se dozvoliti ono što se dogodilo na Novom Zelandu i Šri Lanki jer ako to preuzme svijet onda je svijet u dodatnom haosu i nestabilnosti – poručio je Dodik.

On je naveo da je sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom bilo daleko više pitanja operativnog karaktera.

– Razgovarali smo i o pitanjima formiranju vlasti na nivou BiH. Činjenica je da je to neuspješan posao – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je državni sekretar Vatikana savršeno dobro razumio konkretne probleme.

– Bilo je razgovora i o potrebi da se donese Izborni zakon na nivou BiH. Upoznao sam ga da mi ne vidimo problem zašto taj Izborni zakon ne bi bio donesen kako bi zaštitio sve zajednice – rekao je Dodik

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO