Svijet

SAD JOŠ PRIKUPLJA INFORMACIJE O EKSPLOZIJI “Većina misli da je nesrećan slučaj, što je suprotno od mišljenja Donalda Trampa”

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je da većina ljudi smatra da je eksplozija u Bejrutu od koje je poginulo najmanje 135 osoba bila nesrećan slučaj.

SAD JOŠ PRIKUPLJA INFORMACIJE O EKSPLOZIJI “Većina misli da je nesrećan slučaj, što je suprotno od mišljenja Donalda Trampa”
FOTO: NABIL MOUNZER/EPA

Međutim to je suprotno od mišljenja predsjednika Donalda Trampa koji je naveo da su mu generali rekli da je, najvjerovatnije riječ o bombi.

Esper je istakao da SAD još prikupljaju informacije o eksploziji ali da “većina vjeruje da je u pitanju nesrećan slučaj, kao što su mediji i javili”.

Tramp je juče izjavio da sve ukazuje da je u pitanju užasan napad i na pitanja zašto kad još nije utvrđen uzrok odgovorio je da su mu generali sa kojima se sreo rekli da misle da je u pitanju neka vrsta bombe.

Američki zvaničnici ne znaju šta je uzrokovalo požar koji je doveo do eksplozije ali izražavaju uvjerenje u izvještaje iz Libana da je velika količina amonijum nitrata bila u skladištu gdje je ostavljen nakon pljenidbe.

Libanske vlasti saopštile su da je za veliki broj zvaničnika određen kućni pritvor u očekivanju istrage o tome kako je došlo do toga da 2.750 tona amonijum-nitrata bude u skladištu nekoliko godina.

Esper je dodao da su SAD spremne da pruže humanitarnu i medicinsku pomoć libanskom narodu.

Američki Stejt department saopštio je da je državni sekretar Majkl Pompeo razgovarao sa libanskim premijerom Hasanom Dijabom i da mu je izjavio saučešće zbog žrtava eksplozije.