Politika

"SAD NISU IZGUBILE INTERES ZA BiH" Incko tvrdi da od njega traže da upotrijebi BONSKA OVLAŠTENJA (VIDEO)

Ako Milorad Dodik ode kod Aleksandra Vučića kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, onda na tom sastanku mora biti istaknuta zastava BiH.

"SAD NISU IZGUBILE INTERES ZA BiH" Incko tvrdi da od njega traže da upotrijebi BONSKA OVLAŠTENJA (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izjavio je to za N1 visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, dodavši da može staviti zastavu svoje stranke ako je u posjeti bio kao predsjednik SNSD.

Govoreći o nedavnim sastankom s Metjuom Palmerom u Berlinu, Incko je rekao da “svaki put kada Palmer dolazi u BiH, dolazi kako bi pružio američku podršku”.

– SAD nisu izgubile interes za BiH. Pored svih kriza u svijetu koje su mnogo krupnije od one u Bosni i Hercegovini, Palmer je našao vrijeme da dođe u BiH i ja sam mu zahvalan. Rekao je da će doći ponovo za tri, četiri sedmice – rekao je Incko.

Na pitanje da li su razgovarali o zatvaranju OHR i reformi Ustava BiH, Incko je odgovorio da još nije vrijeme za zatvaranje OHR, ali da za reformu Ustava BiH – jeste.

– Kada bude pozitivna procjena političke situacije u zemlji i puna implementacija Dejtona, tada će biti vrijeme da se zatvori OHR. Sada ne možemo reći da je vrijeme za zatvaranje, posebno pored retorike o otcjepljenju – tvrdi visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Upitan da li će koristiti bonska ovlaštenja, Incko je rekao da je, prilikom njegovog prošlog boravka u Savjetu bezbjednosti UN, američka administracija eskplicitno rekla da se upotrijebe bonska ovlaštenja, ako bude potrebne, a da su to tražili i Nijemci.

– Ja sam pristalica da su dobra domaća rješenja najbolja, ali ako se nastavi sa ovakvom situacijom doće do promjene raspoloženja međunarodne zajednice i tražiće se upotreba bonskih ovlaštenja, ne zbog nas, nego zbog interesa naroda. Iskreno da vam kažem, raspoloženje za upotrebu bonskih ovlaštenja je veće sada nego prije pet godina, ali nikakva odluka još nije donesena – rekao je, između ostalog, Incko za N1.

Prihvati notifikacije