Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SADA VIŠE NEĆETE IMATI KOGA DA KRITIKUJETE” Dječak (12) koji se ubio iz očevog pištolja ostavio POTRESNO OPROŠTAJNO PISMO

Hronika
Autor:

Foto: M. Šurjanac/RAS Srbija

Dvanaestogodišnji dječak iz jednog sela na jugu Srbije izvršio je juče samoubistvo pucajući sebi u usta iz očevog pištolja. Pored njegovog beživotnog tijela pronađeno je oproštajno pismo upućeno roditeljima, kao i 15 evra. Kako saznajemo, dječak, koji je bio na samom početku života, je u pismu napisao da se na ovaj užasan korak odlučio jer nije mogao više da “podnese kritike zbog loših ocjena”.

Šta se tačno dešavalo u glavi i duši dvanaestogodišnjaka, pa se odlučio na tako stravičan korak, vjerovatno nikada neće biti sasvim jasno. Međutim, u oproštajnom pismu dječak je, kako nezvanično saznajemo, napisao jako potresne riječi:

– Ne mogu više da podnesem kritike zbog loših ocjena. Sada više nećete imati koga da kritikujete… – napisao je dvanaestogodišnjak.

Kako saznajemo, u pismu je naveo i da se nada da će dijete koje će njegova majka uskoro roditi “biti bolje nego on”.

– Nadam se da će vas on usrećiti i da će biti bolji nego ja –  napisao je ovaj đak šestog razreda osnovne škole u oproštajnom pismu, saznaje “Blic“, a potom je dodao:

– Nemam ništa više da vam ostavim, sem ušteđevine od 15 evra – piše u pismu.

Ova nezapamćena tragedija otkrivena je kada je porodica pronašla dječakovo tijelo i pozvala lokalni Dom zdravlja da traži pomoć.

Ljekari su brzo stigli na lice mjesta, međutim nisu mogli da urade ništa osim da konstatuju smrt djeteta.

Pištolj ukrao od oca

Prema nezvaničnim informacijama, dječak se ubio pištoljem svog oca. Oružje je bilo zaključano u jednoj fioci, a on ju je obio i uzeo pištolj.

Dječakova majka, koja je trudna, u vrijeme tragedije bila je kod komšija, dok je otac bio u nabavci drva.

Otac preminulog dječaka inače bavi se teškim fizičkim poslom. Dječak ima i mlađu sestru.

Mještani u šoku

Mještani ovog sela na jugu Srbije u šoku su nakon užasnog samoubistva dječaka na pragu života. Kako kažu, o njegovoj porodici imaju samo riječi hvale.

– Djelovali su kao srećna porodica. Ništa nije ukazivalo na tragediju – rekla je za “Blic” jedna mještanka.

Mještani navode da se dječak sa ocem i majkom i mlađom sestrom nedavno doselio iz susednog sela gdje su kupili imanje.

– To je mirno, dobro, pametno dijete. Pa, gdje zbog ocjena da se ubiješ?! – ne može da se načudi jedan od komšija.

Tijelo dječaka još u kući

Obdukcija dječaka nije rađena, a njegovo tijelo ostalo je u kući, na mjestu tragedije.

Psiholog: Djeca depresiju ispoljavaju drugačije od odraslih

Kako je moguće da niko nije primjetio da dječak pati i razmišlja da sebi oduzme život, za “Blic” objasnila je psiholog Marina Nedejin Simić. Ona je navela da se depresija kod djece i adolescenata često ne ispoljava na isti način kao kod odraslih.

– Teško je prepoznati depresiju kod djece jer su simptomi slični onima koji su inače karakteristični za period puberteta i adolescencije. Ono što tipično podrazumijevamo pod znacima depresije: da je dijete tužno i melanholično, vrlo često je, a posebno kod dječaka, zameijnjeno agresijom i promjenljivim raspoloženjem – objašnjava Nedejin Simić.

Ona je dodala postoje znaci na koje roditelji i bližnji treba da reaguju ako primjete kod djeteta.

– Promjena raspoloženja, agresivnost, tuga ili osjećaj krivice. Važno je obratiti pažnju i da li je dijete razvilo poremećaj spavanja – teško se uspavljuje, previše spava ili se budi rano – objašnjava psiholog i dodaje da ukoliko roditelji sumnjaju da im dijete pati od depresije, treba da konsultuju stručnu osobu.

Takođe je, dodaje Nedejin Simić, značajno ako se primjeti i promjena u ishrani djeteta.

– Najčešće to bude potpuni gubitak apetita, mada postoje i suprotni slučavi, poput prejedanja. Mi to nazivamo emotivna glad, koja se nadoknađuje hranom – objašnjava ona.

Psiholog savjetuje da roditelji ili staratelji treba da konsultuju stručnu pomoć ako kod djeteta postoji mogući okidač poput pada uspjeha u školi, povlačenja u sebe ili problemi sa prijateljima i slično.

– U tim slučajevima postoje ciljani intervjui koji se rade sa djecom. Najmlađi često nisu ni svjesni da imaju problem, primjećuju promjene, ali ne znaju zbog čega je i kako došlo do tih promjena – dodala je ona.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO