Sport

ŠAHISTI U BIJELJINI Počinje seniorska liga Republike Srpske

Prva liga Republike Srpske u šahu počeće sutra u Banji Dvorovi u Bijeljini, a trajaće do 4. oktobra. U pet dana takmičiće se seniori, seniorke i omladinci.

ŠAHISTI U BIJELJINI Počinje seniorska liga Republike Srpske
FOTO: BOJAN BOŽIĆ/RAS

Stručni saradnik u šahovskom savezu Republike Srpske Nemanja Šipka ističe da je ovo jedno od najmasovnijih takmičenja ove godine.

– Kao najjače takmičenje Šahovskog saveza Republike Srpske očekuje nas Prva seniorska liga u šahu, a od petka nam se pridružuju ženske i omladinske ekipe. Ovo će biti jedno od najmasovnijih ekipnih takmičenja, do sada je prijavljeno 26 ekipa. Igraće se u tri sale, kao bi se ispoštovale sve mjere i preporuke nadležnih institucija  u vezi sa brojem ljudi koji mogu biti prisutni u jednoj prostoriji.  Ovo je do sada treće takmičenje koje Šahovski savez Republike Srpske organizuje u ovoj godini. Prvo takmičenje je bilo brzopotezno i ubrzano Prvenstvo RS u avgustu, veoma uspješno sa 83 učesnika iz cijele Republike Srpske. Nakon toga je uslijedila druga šahovska liga, gdje je nastupilo osam ekipa. U okviru Druge lige organizovan je seminar za sudije, tako da je šahovski savez dodatno podmladio sudijsku organizaciju, jer smo dobili devet mladih sudija. Želja nam je da u tom pravcu nastavimo, tako da bi i u toku Prve lige trebalo da bude organizovan seminar – rekao je Šipka.

Predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske Aleksandar Kovač kaže da savez organizacijom ovog takmičenja pokazuje svoju ozbiljnost. 

– Tačno je da je prva liga najzahtjevnija, potrebne su druge mjere, ali činjenica da smo obezbijedili tri mjesta za održavanje takmičenja potvrđuje našu ozbiljnost. Organizovaćemo Prvu seniorsku ligu za muškarce i žene, kao i omladinsku ligu, što pokazujemo koliko se odgovorno bavimo ovim poslom. Šahovski savez se pokazao mali, ali žilav, bili smo uzdrmani, ali smo ostali na nogama. Ovo je treće takmičenje, ali ne i kraj, slijedi nam Kup Republike Srpske kojim ćemo obilježiti 25 godina postojanja, a do kraja želimo organizovati i kadetsko prvensvo Srpske – rekao je Kovač.