Biznis

ŠAHOVNICA, TESLA, GLAGOLJICA Hrvatska zvanično odlučila o motivima svojih kovanica, a evo kakve će biti posljedice uvođenja evra

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti "šahovnica", mapa Hrvatske će biti na novčuću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

ŠAHOVNICA, TESLA, GLAGOLJICA Hrvatska zvanično odlučila o motivima svojih kovanica, a evo kakve će biti posljedice uvođenja evra
FOTO: VIVID LIGHT 888/YOUTUBE/SCREENSHOT

To je odlučeno na sastanku Nacionalnog vijeća za uvođenje evra u Hrvatsku, prenosi index.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišći uticaj koji će uvođenja evra imati na cijene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja evra standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cijene.

– Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj – dodao je on.

Prosječna plata će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspjeha ekonomija, a da bi se dala ocjena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja evra.

Pročitajte još

Očekuje da će s uvođenjem evra doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi

– Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtjevati je da svi objavljuju cijene i u kunama i u evrima šest mjeseci prije uvođenja i nakon uvođenja evra, što će pomoći ljudima da vide transparentno cijene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promijeni cijene – rekao je Vujčić.

Prihvati notifikacije