Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAJBER AGRESIJA Novi algoritam na Tviteru prepoznaje nasilnike i TROLOVE

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Sascha Steinbach/EPA

Istraživači tvrde da su na Tviteru razvili softver koji može prepoznati sajber nasilnike i trolove uz blizu 90 odsto tačnosti.

Istraživači su iskoristili kompjuterske programe koji se zovu alati za indeksiranje kako bi prikupili detalje sa stranica i profila, a takođe ispituju i veze između različitih računa, kao što su podaci o tome ko koga prati.

Jednom kada se informacije prikupe, algoritam djeluje tako da klasifikuje tvitove kao sajber maltretiranje ili sajber agresiju kako bi se uvjerio da ne označava pogrešno redovne interakcije, piše Skaj njuz.

Tim koji stoji iza ovog alata, čije je sjedište na Univerzitetu Bingamton u SAD, kaže da bi ga društvene mreže mogle iskoristiti kako bi pronašle i izbrisale aktivnosti onih koji zloupotrebljavaju račune.

– Ukratko, algoritmi “uče” kako da utvrde razliku između nasilnika i tipičnih korisnika odmjeravanjem određenih karakteristika – rekao je IT stručnjak Džeremi Blekburn.

Mnogi incidenti primorali su veliki broj društvenih mreža da učine više kako bi zaštitile svoje korisnike od mržnje i štetnog sadržaja. “Fejsbuk” je priznao da mu treba pomoć u regulisanju platformi, a vlasti u Velikoj Britaniji razmatraju mogućnost da povećaju ovlaštenja za kažnjavanje.

Blekburn je rekao da tehnologija razvijena u Bingamtonu, u državi Njujork, neće moći spriječiti zlostavljanja, ali mogla bi igrati veliku ulogu u identifikovanju odgovornih.

Univerzitet je saopštio kako algoritam može identifikovati nasilne korisnike na Tviteru uz 90 posto tačnosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO