Svijet

"Sajber napadi mogu dovesti do pravog rata" Bajden upozorio velike sile da bi moglo biti posljedica

Američki predsjednik Džozef Bajden upozorio je da bi značajniji sajber napad na Sjedinjene Američke Države mogao dovesti do "pravog rata" sa nekom velikom silom.

"Sajber napadi mogu dovesti do pravog rata" Bajden upozorio velike sile da bi moglo biti posljedica
FOTO: STEFANI REYNOLDS/EPA

Ovo upozorenje, smatraju komentatori, u neposrednom fokusu ima prijetnje koje Vašington vidi u Rusiji i Kini.

Nakon niza krupnih sajber napada koji su uticali na snabdevanje gorivom i hranom u nekim dijelovima Sjedinjenih država, naneli veliku štetu i uzdrmali Ameriku, sajber bezbjednost našla se u vrhu prioriteta Bajdenove administracije, prenosi Rojters.

– Mislim da je više nego vjerovatno da, budemo li se našli u ratu, i to u pravom, oružanom ratu sa nekom velikom silom – biće to posljedica sajber napada i mogućnost za to se eksponencijalno povećava – upozorio je američki predsjednik tokom posjete kancelariji direktora Nacionalne obavještajne službe.

Tokom samita američkog i ruskog predsjednika u Ženevi 16. juna, Bajden je podijelio listu vitalne američke infrastrukture koju SAD smatraju najosetljivijom, prelomnom tačkom ugrožavanja nacionalnih interesa.

Od tada su i visoki zvaničnici sektora američke nacionalne bezbjednosti u stalnom kontaktu sa visokim zvaničnicima Kremlja zbog sajber napada na Sjedinjene Države, saopštila je Bijela kuća.

Bajden je takođe naveo prijetnje koje dolaze iz Kine, za čijeg predsjednika Si Ðinpinga je rekao da je “smrtno ozbiljan u namjeri da Kina postane najmoćnija vojna sila na svijetu i najveća i najistaknutija globalna ekonomija do sredine 2040-ih.”

Tokom svog govora, Bajden je takođe zahvalio svim pripadnicima američkih obavještajnih agencija, izrazivši poverenje u posao koji oni obavljaju i obećao da neće vršiti politički pritisak na njih.

Prihvati notifikacije