Politika

Salkić: Očekujem reakciju OHR-a nakon usvajanja zaključaka u NSRS

Narodna skupština RS i Vlada, zajedno s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, nastavljaju provoditi radikalizaciju društva sa nesagledivim posljedicama u budućnosti, rekao je potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Salkić: Očekujem reakciju OHR-a nakon usvajanja zaključaka u NSRS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon što je u parlamentu odbačen izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatraženo od Vlade RS da ga povuče i stavi van snage, Salkić je rekao da to zasjedanje pokazuje “da se srpska vlast i opozicija mogu ujediniti kada je u pitanju napad na Bošnjake, ali i kada je u pitanju napad na istinu i pravdu, baš kao što je to bilo 9. januara 1992. godine”.

Istakao je da aktulena srpska vlast provodi radikalizaciju bez adekvatne reakcije institucija koje su zadužene da reaguju na ovakve procese.

Dodjela najviših entitetskih priznanja presuđenim ratnim zločincima osuđenim za zločine i udruženi zločinački poduhvat i današnji zaključci Narodne skupštine RS su put u novo etničko čišćenje na ovim prostorima. Ovakve aktivnosti znače provođenje strateških ciljeva utvrđenih 9. januara 1992. godine, nakon kojih su uslijedili etničko čišćenje i zločin. Ti ciljevi se danas provode mirnodopskim sredstvima – tvrdi Salkić.

Podsjeća da parlament RS institucionalno veliča ratne zločine, a sada i institucionalno negira i sudski dokazani i presuđeni zločin i žrtve tog zločina u Srebrenici.

– Sve ovo prolazi bez reakcije onih koji slijepo posmatraju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini. OHR i visoki predstavnik imaju mandat, ali i moralnu obavezu da stanu u zaštitu istine i pravde, te žrtava zločina u BiH – dodao je Salkić. Ako i poslije ovoga izostane reakcija, onda smo, ističe, ponovo izdani i ostavljeni od onih koji se zaklinju u istinu i pravdu.

– Od onih koji dolaze na naše skupove, iskazuju lažnu patetiku i saosjećanje sa žrtvama, a ne čine ništa da žrtve zaštite, baš kao što je to bilo 1992. i 1995. godine. Pozivam sve dobronamjerne ljude u ovoj zemlji da se probude, prije nego što nam svima bude kasno – istakao je Salkić.

Prihvati notifikacije