Hronika

SAM NAMAMIO RAZBOJNIKE Prije masakra po selu pokušavao da usitni podebeo svežanj novčanica

Policija sužava krug oko osobe koja je tipovala salaš Kazimirovića, na kojem je pobijeno četvoro ljudi. A pretpostavka je da je krvave razbojnike najvjerovatnije nehotice privukao sam Raja Kazimirović (73), vlasnik imanja, kada je nekoliko nedjelja prije masakra pokušao da usitni svežanj novčanica, u kom su isključivo bile one od po 500 evra!

SAM NAMAMIO RAZBOJNIKE Prije masakra po selu pokušavao da usitni podebeo svežanj novčanica
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Policija i tužilaštvo, koji vode istragu, pretpostavljaju da bi ovo mogao da bude jedan od glavnih tragova, koji bi pomogao u rasvjetljavanju činjenice kako je došlo do zločina. Izvesno je da su Raja, njegova majka Dragica, sestra Ljubinka Oprikić i sestričina Dragana Jozeljić ubijeni iz koristoljublja, ali se sada traga za tim kako je sve počelo.

Nekako u vrijeme kada su na salaš Kazimirovića stigle Ljubinka i Dragana iz Njemačke, Raja je došao u Jabukovac i kod svojih drugova pokušao da usitni novac. Nisu mu pare trebale, ali je čuo da se iz upotrebe povlače novčanice od po 500 evra i želio je da ih zamjeni. Niko u selu nije imao toliko novca, ili nije htio da mu ih “razbije”. Onda ga je neko od Jabukovčana, dalji rođak, po dogovoru, odvezao u Negotin da obavi zamjenu. Tamo je uspio – priča izvor Novosti.

Foto: E.B./RAS Srbija
Foto: E.B./RAS Srbija

Koliko je tačno para Raja htio da usitni, niko ne zna sa sigurnošću. Ipak, kako opisuju, bio je to “podebeli štos”. Policija sada istražuje gdje je Kazimirović zamjenio novčanice, da li u nekoj negotinskoj mjenjačnici, ili kod nekog lokalnog biznismena.

– Od trenutka kada je otkriven zločin nagađalo se da je salaš Kazimirovića “tipovan” i da je riječ o 100.000 evra. Ta cifra je u opticaju od samog početka istrage, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže da li je ona tačna, odnosno da li su ubice toliko odnjele. To znaju samo zločinci – navodi naš izvor blizak istrazi.

Da su napadači otišli sa plijenom svjedoči i trag u vidu novčanice od 50 evra, koja je pronađena nedaleko od zemljanog puta, koji vodi od imanja Kazimirovića i do njega. Istražitelji vjeruju da je ispala razbojnicima tokom bijega.

Kazimirovići, uprkos nekim tvrdnjama, nisu živjeli kao “puka sirotinja, iako su imali para”. Reporteri Novosti tokom proteklog vikenda zakoračili su na poprište strašnog zločina i obišli veliko imanje Raje Kazimirovića.

Na prvom spratu kuće domaćin je napravio kupatilo, sa velikom kadom, toaletnom šoljom i sprovedenom vodom. U kupatilo se ulazi iz sobe, gdje su bile njegova sestra Ljubinka i njena ćerka Dragana. Kauči su relativno novi, ali su svuda vidljivi tragovi premetačine. Po podu je razbacana hrana, donesena iz Njemačke, pakovanja vlažnih maramica, salvete…

U sobi gdje je spavao Raja Kazimirović, takođe, razbacane stvari. Iznad kauča na kom je spavao, vise njegove diplome i fotografije sa porodicom, čak i slika iz vojničkih dana… Orman je razvaljen, odjeća razbacana. Unutra je i aparat za cijeđenje meda.

Foto: Marko Đoković/RAS Srbija
Foto: Marko Đoković/RAS Srbija

Njegova majka Dragica spavala je u drugoj, staroj kući, desetak metara iznad nove. Unutra šporet i stari krevet. Sat na zidu još pokazuje vrijeme. Na stolu, tegla, ulje, oprani sudovi. I ovdje su stvari razbacane. Prekoputa je šupa sa stajom. Tu su ubijene starica i njena unuka. Sa po dva hica.

Raja je usmrćen na traktoru sa pet, a njegova sestra na kućnom pragu jednim hicem. Na salašu je mnogo novih objekata za životinje – za ovce, krave i živinu. Poređano je i nekoliko košnica sa pčelama. Raja Kazimirović je živio od uzgajanja stoke, bio je poznat po prodaji jagnjadi. Često su mu ljudi svraćali. Njegov salaš vidi se sa glavnog puta, udaljen je tristotinjak metara. Selo Jabukovac, iz kog je rodom, na dva kilometra je od kuće Kazimirovića, a isto toliko je udaljeno i mesto Vratna.