Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ŠAMAR GRAĐANIMA” Golićeva o odluci Turkovićeve da Trgovsku goru skine s dnevnog reda

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković, skidanjem sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, lupila je šamar građanima Republike Srpke i Federacije BiH, ocjena je ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenke Golić.

Turkovićeva je, navode iz ovog ministarstva, nepromišljenim potezom srušila višegodišnje napore Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, Zelenog kluba u Parlamentu BiH, ali i svih drugih institucija i pojedinaca u BiH da osujete namjere Hrvatske da na samoj granici sa BiH izgrade odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada i ugroze živote i zdravlje 250.000 građana.

Ministarka Golić kaže da je od ministra koji je trebalo da bude nosilac aktivnosti u naporima da se diplomatskim putem dođe do rješenja ovog problema očekivala apsolutnu podršku i proaktivno djelovanje, a ne nemar i demagoško bacanje problema pod tepih.

-Gospođa Turković, kao prvi čovjek diplomatije, morala je znati da skidanjem odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru krši zaključke Predsjedništva BiH, koji su obavezali sve nosioce javnih funkcija da iskažu protivljenje namjerama Hrvatske i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe da nam se nuklearni otpad skladišti u dvorištu. Bisera Turković je pokazala elementarno neznanje i, što je još gore, nezainteresovanost, jer njen argument za skidanje ove tačke – da Hrvatska još nije poduzela nikave aktivnosti, aposlutno nije tačan. Hrvatska, u skladu sa svojim zakonima, sprovodi aktivnosti na izboru pravnog lica za ishođenje potrebnih dozvola za izgradnju ovog objekta i sada je pravi trenutak da mi imenujemo eksperte, jer njihov posao podrazumijeva dugotrajan, i iscrpan rad na terenu, kako bismo na struci i nauci zasnovanim činjenicama dokazali da se na toj lokaciji radioaktivni otpad ne može odlagati – navodi ministarka Golić.

Kako ističe, ministarka Turković je prekršila i dokumente svih nivoa vlasti u BiH kojima se izražava protivljenje izgradnji ovakvog objekta na samo 800 metara vazdušne linije od Novog Grada i nekoliko stotina metara od svjetskog bisera prirode – rijeke Une.

-Pozivamo Predsjedništvo BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara da hitno reaguju i anuliraju neprimjeren potez Bisere Turković i da se bez odlaganja imenuje ekspertski tim. U suprotnom, bojim se da ćemo se suočiti sa posljedicima koje nećemo moći sanirati – zaključuje Srebrenka Golić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO