Politika

“SAMI DONOSE ODLUKE” Plenković komentariso dolazak Čovića na obilježavanje Dana Republike Srpske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je danas odlazak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Banjaluku na ceremoniju obilježavanja Dana Republike Srpske, kazavši da je HDZ u BiH nezavisan i da sami donose odluke.

“SAMI DONOSE ODLUKE” Plenković komentariso dolazak Čovića na obilježavanje Dana Republike Srpske
FOTO: KLIX.BA

Bilo bi dobro da svi skupa jasno naprave ključnu distinkciju – HDZ BiH nezavisna je stranka o HDZ-u u Hrvatskoj. Dragan Čović i HDZ BiH donose svoje procjene, svoje odluke. Što se tiče prisusta u Banjaluci, on je i proteklih godina bio tamo. To ostavljam Čoviću i HDZ-u BiH da komentarišu – rekao je Plenković za N1 televiziju u Hrvatskoj.

Pročitajte još

U međuvremenu je Vlada pokrenula proceduru opoziva hrvatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vekija koji je taj dan bio u Banjaluci na sastanku s Miloradom Dodikom, ali se nije pojavio na obilježavanju Dana Republike Srpske.

– S aspekta Hrvatske, nismo imali obavještenje da će tamo prisustvovati naš ambasador, koji se, po nama, prije svega trebao konsultovati ako je imao tamo sastanak koji nema veze sa defileom. Taj dan nije trebao biti tamo. I prije je imao pozive pa nije išao. S iskustvom koje ima, neobično je da je na samom kraju mandata i svoje karijere odlučio otići. Uskoro ćemo krenuti s imenovanjem novog ambasadora u BiH – poručio je Plenković, prenosi klix.ba.