Sport

ŠAMPION SE NE GASI Bosna ipak učestvuje u ligi BIH

Košarkaški klub Bosna učestvovaće u prvenstvu Bosne i Hercegovine ove sezone.

ŠAMPION SE NE GASI Bosna ipak učestvuje u ligi BIH
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Prethodno se pisalo da Bosna zbog finansijskih problema najvjerovatnije neće naredne sezone učestvovati u prvenstvu Bosne i Hercegovine, kao i da je pod znakom pitanja i opstanak kluba, a kako prenosi Klix, kotizaciju za učešće od 9.000 konvertibilnih maraka Košarkaškom savezu BiH uplatiće opština Centar i Grad Sarajevo.

Opština Centar će dati 60 posto, a Gradska uprava Grada Sarajeva 40 posto sredstava neophodnih za takmičenje Studenata u prvenstvu BiH, to je saopšteno nakon današnjeg sastanka načelnika Nedžada Ajnadžića i predsjednika KK Bosna Almira Bradića.

-Poznato nam je svima s kakvim problemima ste se suočavali i s kakvim problemima se suočavate i dalje. Spremni smo se uključiti i koristim priliku da pozovem i druge nivoe vlasti da budu dio te prič, jer samo zajedno možemo napraviti neki značajan iskorak. U tom smislu predlažem da se u narednom periodu pripremi Memorandum o međusobnoj saradnji, koji ce pored KK Bosna i Opšine Centar. potpisati i Gradska uprava Grada Sarajeva, kao i ostale gradske opšine i Kanton Sarajevo gdje bi trajno riješili pitanje dijela finansiranja Bosne-rekao je Ajnadžić.

KK Bosna je osnovana 1951. godine, a u bivšoj SFRJ bila je priznat i cijenjen klub, dok je titula prvaka Evrope bila je nešto čime su se svi u Bosni i nekadašnjoj Jugoslaviji ponosili.

Bosna je 1979. godine osvojila titulu šampiona Evrope.