Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAN O BOLJEM ŽIVOTU PREKINULA DEPORTACIJA Iz Evrope u Bijeljinu vraćeno 266 osoba

Regioni
Autor:

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

U postupku readmisije, a na osnovu Sporazuma koji je BiH potpisala, u Bijeljinu je vraćeno 266 osoba koje su od 2013. do 2017. ilegalno boravile u nekoj od zemalja Evropske unije.

U 99 odsto slučajeva radi se o Romima koji odlaze i vraćaju se.

Jakub Mehanović iz Janje, nakon 7 mjeseci provedenih u Njemačkoj sa suprugom i sinom deportovan je u BiH. Kaže da je išao da potraži bolji život za svoju porodicu, ali nije imao sreće, za razliku od njegovih komšija koji su otišli i uspjeli se snaći.

U međuvremenu dobio je još dvoje djece, a prihod ostvaruje radeći na nadnicu.

– Stanujemo u očevoj kući. Imam i dva mlađa brata koji bi se ženili, a nemamo uslova. Želio sam da napravim svoju kuću i djeci omogućim bolje uslove za život. Nismo imali nikakvih obećanja, a supruga, beba i ja smo otišli “grlom u jagode”. Bili smo smješteni u kolektivnom centru. Tražili smo azil zbog ekonomskih razloga, ali nismo ga dobili. Rekli su nam da je u BiH sada stabilna situacija. Pokucali su nam u ponoć i ispratili nas do aerodroma, dali karte i deportovali – priča Mehanović.

Bijeljina je pre dvije godine formirala Lokalni readmisioni tim, koji čine predstavnici MUP, Centra za socijalni rad, Zavoda za zapošljavanje, Doma zdravlja i Gradske uprave koji na terenu rade identifikaciju osoba koje su vraćene iz neke evropske zemlje.

– To su osobe koje su nelegalno boravile u nekoj zemlji Evropske unije. Nadležna ministarstva provjeravaju takve osobe, a onda podatke dostavljaju nama – rekla je šef ovog tima Ljubica Mlađenović.

Ističe da se najčešće radi o osobama romske nacionalnosti.

– Većina njih nema nikakvu imovinu na sebi. Nakon deportacije, ukoliko nemaju rodbine ili nekoga da ih primi, mogu ostati 6 mjeseci u stambenim jednicama koje je obezbijedio grad – pojasnila je Mlađenovićeva.

Ističe da ilegalne migracije najviše ugrožavaju djecu.

– Dešava nam se da djeca budu vraćena bez bilo kakvih dokumenata. Nedavno smo imali takav slučaj, a riješen je zahvaljujući blagovremenoj reakciji zamjenice ombdusmena za djecu – pojasnila je Mlađenović.

Najviše deportacija iz Njemačke

Do sada su uglavnom deportovane osobe iz Njemačke, a uskoro će to učiniti i država Italija. Sporazumom o readmisiji je predviđeno da svaka država najavi koje osobe će deportovati i kada.

Sve osobe koje su do sada vraćene u Bijeljinu posjeduju identifikacione dokumente. Uglavnom su to mlađi ljudi, a samo tri odsto su stariji od 60 godina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO