Regioni

"SANA JEDNAKO ČISTA NA IZVORU I UŠĆU" Završena ekološka manifestacija u Novom Gradu

Ekološka manifestacija “Dani rijeke Sane” završena je danas kada su predstavnici opština u slivu ove rijeke simbolično izlili izvorsku vodu Sane na njenom ušću u Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu.

"SANA JEDNAKO ČISTA NA IZVORU I UŠĆU" Završena ekološka manifestacija u Novom Gradu
FOTO: SRNA

Štafetu “Akva Sana” na gradsku plažu donio je član Karate kluba “Rajko Crnobrnja Gligo” Savo Abdulaj, koji je dva puta proglašen za najuspješnijeg mladog sportistu u Novom Gradu.

Čast mi je što sam ja odabran da donesem ekološku štafetu i poručio bih svima, posebno mladima da treba da čuvamo rijeku Sanu – rekao je Abdulaj.

Ekološka štafeta prošla je juče kroz Ključ, Sanski Most i Oštru Luku, a danas je od Prijedora stigla do Novog Grada.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Borivoj Japundža podsjetio je da se manifestacija održava od 2001. godine, uz učešće opština u slivu rijeke Sane.

– Cilj ove manifestacija je očuvanje rijeke Sane. Želja je da Sana bude jednako čista na ušću kao što je na izvoru, a to simbolično pokazuje i ekološka štafeta koja svake godine prolazi kroz opštine u slivu ove rijeke – rekao je Japundža.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Ribnik Daliborka Davidović rekla je da je manifestacija počela juče, te da su predstavici ove opštine zahvatili izvorsku vodu Sane u ekološku štafetu.

– Trudimo se da rijeka Sana u dijelu koji prolazi opštinom Ribnik bude čista i da podignemo svijest građana koliko znače čiste rijeke – rekla je Davidovićeva.

Na gradskoj plaži Ada danas su uručene prigodne nagrade učenicima novogradskih škola za najbolje likovne i literarne radove o rijeci Sani.

Ova manifestacija je pokrenuta 2001. godine na inicijativu Misije OEBS u BiH, pod motom “Sana jednako čista na izvoru i ušću”.