Sudbine

"Sanjam njen zagrljaj" Vatrogasac Stefan je izvukao bebu iz požara sa 18. sprata, rizikujući VLASTITI ŽIVOT

Vatrogasac Stefan Čiča pamtiće 17. april tokom cijele karijere, a tek je počeo. Beba koju je spasio iz požara iz zgrade u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu čak sa 18. sprata dobila je doživotnog prijatelja. Da postane vatroasac znao je još dok je bio dijete a presudilo je i to što je imao na koga da se ugleda. I njegov otac je vatrogasac.

"Sanjam njen zagrljaj" Vatrogasac Stefan je izvukao bebu iz požara sa 18. sprata, rizikujući VLASTITI ŽIVOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Stefan kaže da ovih noći sanja najljepše snove.

– Sanjam njen osmijeh i zagrljaj, nije bila uplašena, nije plakala samo me je gledala i nekako, kao da je sarađivala sa mnom. Samo je bio cilj da što prije izađem iz ugrožene zone i da dete spustim na sigurno – ističe heroj vatrogasac.

Stefan je još kao dječak maštao o tome da postane vatrogasac, verovatno po ugledu na oca, koji se bavi istom profesijom.

– Želja za tim poslom, da se nekome pomogne, ne može da se opiše rečima, mora da se doživi. Ovaj posao mora da se voli – naglašava Stefan, piše Blic.

Pročitajte još

U stanici vatrogasne brigade u Zemunu, kao profesionalni vatrogasac radi odnedavno.

Prethodnih sedam godina, proveo je u dobrovoljnom vatrogasnom društvu gdje je pomagao starijim kolegama ali tamo, iako je često učestvovao u gašenju požara, nije bio u prilici da spasi nečiji život.

Želja da se nekome pomogne, ne može se opisati riječima, to je osećaj koji se nikada ne zaboravlja.

Požar je izbio u hodniku, na 11. spratu a vatra i dim su najviše ugrožavali bezbjednost stanara na višim spratovima. Kolege su spasavale majku djeteta i jednu trudnicu, a Stefan bebu. U takvim trenucima o sopstvenom riziku se ne razmišlja.

– Ja sam preuzeo bebu, morao sam da joj stavim kapuljaču za spasavanje, koja je zakačena za moj izolacioni aparat za disanje. Spustio sam kapuljaču, stavio sam dijete ne bezbednu zonu, sprat ispod gde nema dima, skinuo sam aparat sa sebe i dijete sam iznio u prizemlje – objašnjava Stefan.

Ekipa RTS-a želela je i mamu bebe da pita o svemu što se događalo tog subotnjeg popodneva, ali ona nije bila tu jer je, poput vecine stanara zgrade koja u ovom momentu nema struju, vodu i grejanje potražila smještaj kod prijatelja.

Sa Stefanom se čula baš u vrijeme snimanja. Beba je dobro, uskoro se vraća kući.

– Vidjećemo se i upoznati lično, jer one večeri to nismo mogli – poručila je svom heroju.