Biznis

SANKCIJE NAPRAVILE OGROMNE PROBLEME Evropa ostaje bez nafte, a Rusija obara rekorde u proizvodnji

Prošle su već tri nedjelje od kada je Evropska unija uvela embargo na uvoz ruske nafte.

SANKCIJE NAPRAVILE OGROMNE PROBLEME Evropa ostaje bez nafte, a Rusija obara rekorde u proizvodnji
FOTO: ADAM WARZAWA/EPA

Šesti paket snakcija predvidio je zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, sa izuzetkom zemalja koje nemaju izlaz na more. To su Mađarska, Češka i Slovačka, a Bugarska i Hrvatska su dobile “privremena odstupanja” od sankcija za određene vrste nafte.

To znači da za nekoliko mjeseci ruska nafta neće dolaziti ni na tržište Srbije.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da ruska nafta neće nestati, već će naći nove kupce.

Ističe da je Rusija čak premašila dosadašnju proizvodnju sa 10 na 11 miliona barela dnevno.

Pročitajte još

– Srbiji je najzanimljivije tržište Mediterana zbog brojnih luka. Ruska nafta se najviše dopremala naftovodima, a od početka rata u Ukrajini raste transport nafte tankerima. Pitanje zagađenja više niko ne pominje, zamjena zelenom energijom je skupa i u ovoj situaciji je stavljena sa strane – navodi Mićović.

Objašnjava da će od 5. decembra biti obustavljen uvoz sirove nafte iz Rusije u Evropu što će onemogućiti i dosadašnje snabdijevanje Srbije preko naftovoda od ostrva Krk.

– Problem će biti i uvoz derivata nafte koji su proizvedeni od sirove nafte, a koji dolazi iz Mađarske. Ukoliko ti derivati budu proizvedeni od ruske nafte takođe neće moći da budu uvezeni poslije 5. decembra – objasnio je Mićović.

Sve zemlje su, kako kaže, u svom uvozu imali rusku naftu i nema mnogo izbora. Zemlje Bliskog istoka su one na koje se najviše računa kada je riječ o povećanju proizvodnje nafte. SAD već razmišljaju da relaksiraju sankcije prema Iranu kako bi nadoknadile rusku naftu.

– Velike količine nafte iz Irana i Venecuele su praktično zarobljene u tim zemljama zbog sankcija. I dok SAD troše ogromne količine goriva, one su istovremeno i jedan od najvećih proizvođača i mogu da pokriju svoje tržište, dok je za Evropu to veliki problem, jer treba nadoknadi preko 30 odsto nafte koja je do sada stizala iz Rusije – objasnio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

FOTO: NARONG SANGNAK/EPA
FOTO: NARONG SANGNAK/EPA

U Srbiju se nafta uvozi iz Iraka, manje količine iz Kazahstana. Ruska nafta do Srbije dolazi tako što je NIS transportuje do Krka, a odatle naftovodom kroz Hrvatsku do Srbije. S obzirom na to da je riječ o teritoriji Evropske unije, taj dovod će vjerovatno biti zaustavljen.

– Srbija će imati onoliko nafte koliko i cijela Evropa, odnosno snabdijevaće se preko Mediterana. Barže nisu rješenje, to je mukotrpan proces. Eventualno je moguće tim putem dovoziti derivate. Konstanca je na obodu rata u Ukrajini i snabdijevanje odatle je problematično i skupo – kaže Mićović.

Drumski i željeznički saobraćaj se koristio kada god to nije bilo moguće Dunavom ali i to, kako kaže Mićović, može u kratkom periodu, jer to značajno poskupljuje gorivo.

– Sada treba svi da se naviknemo na visoku cijenu nafte. Pojedine zemlje su značajno smanjile akcize ili PDV. Svi će morati da promijene način oporezivanja nafte. Takođe ovaj sektor ne smije da se previše sputava i mora da se vodi računa o tržišnim cijenama, smanjenjem cijene benzina stvaraju se nestašice. Ako su troškovi uvoznika veći od cijene po kojoj mogu da prodaju neminovne su nestašice. Uvoz mora da se isplati – istakao je Mićović.

Kako kaže, i da danas stane rat u Ukrajini, sankcije prema Rusiji će još dugo ostati, a samim tim i ovi problemi, piše RTS.

Prihvati notifikacije