Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠANSA ZA MLADE LJUDE Sporazumi omladinske zadruge „Partnerstvo“ i više privrednih subjekata u Istočnoj Ilidži

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Danas su u opštini Istočna Ilidža potpisani sporazumi između omladinske zadruge „Partnerstvo“ i više privrednih subjekata, na čelu sa opštinom Istočna Ilidža, oko buduće saradnje na angažovanju nezaposlenih lica i studenata sa teritorije ove lokalne zajednice.

Studenti će se angažovati na poslovima povremenih, privremenih i sezonskih poslova, poslova povećanog obima, poslova zamjene odsutnog radnika, kao i drugih poslova koji se budu povremeno pojavili kod poslodavaca.

Načelnik opštine, Marinko Božović, ističe da je opština prepoznala šansu za mlade ljude koji će na ovaj način moći da zarade određeni iznos sredstava za one poslove za koje ih opština može angažovati.

-Opština može angažovati mlade, kada su u pitanju, recimo, komunalne djelatnosti u saradnji sa komunalnim preduzećem. Već se pojavljuje šansa za to kada je u pitanju proljetno i ljetno održavanje javnih i zelenih površina gdje možemo angažovati neke mlade ljude koji trebaju da idu na ekskurziju i na taj način zarade dio novca i rasterete svoj kućni budžet, a i zarade za džeparac – kaže Božović.

Omladinska zadruga „Partnerstvo“ osnovana je u januaru tekuće godine, a prema riječima direktora zadruge, Radane Dubovine, u osnivanju je učestvovalo oko 60 učenika, studenata i nezaposlenih lica do 35 godina.

-Zadruga je osnovana prvenstveno sa ciljem da pomogne mladim ljudima u pronalaženju adekvatnog radnog angažmana, radi sticanja boljih životnih uslova i radi ostvarivanja prihoda za potrebe školovanja – dodaje Dubovina.

Ona je rekla da je pored današnjih potpisanih ugovora sa firmama „ITESCO“ d.o.o., „RADIS“ d.o.o., JKP „Komil“, opštinom Istočna Ilidža, Omladinskim savjetom Istočna Ilidža potpisani i ugovori sa još pet firmi koje će biti prohodnica svim članovima da mogu da rade za njih i da budu angažovani za određene poslove.

Tehnički direktor firme „Radis“ d.o.o., Nemanja Tošić, kaže da s obzirom da njegova firma pokriva širok dijapazon poslova postoji deficit radne snage u posljednjih par godina.

-Nadamo se da ćemo sa omladinskom zadrugom moći da ostvarimo dobru saradnju jer zaista imamo da ponudimo mnogo, ne samo po pitanju povremenog zapošljavanja, već i onoga što je možda u struci i najznačajnije, a to je edukacija i potrebno iskustvo koje mnogo znači – ističe Tošić.

Matea Elez, predsjednik Omladinskog savjeta Istočna Ilidža, kaže da je potpisivanje sporazuma sa Omladinskom zadrugom velika stvar za mlade ljude koje oni predstavljaju

-Mladi će imati mogućnost da se zapošljavaju u privatnim firmama i da imaju finansijsku korist od Omladinskog savjeta. Kao studenti i srednjoškolci imaće mogućnost da se zaposle na privremene i dodatne poslove i na taj način pomognu svojim porodicama i sebi u obrazovanju – ističe Elez.

Danas su dodijeljene i članske karte za prvih 57 članova zadruge.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO