Kolumne

"Šape" na šumama

Šume Republike Srpske su u gubitku 5,1 milion KM. Ova informacija bi u nekoj normalnoj uređenoj zemlji digla na noge izvršnu vlast i pravosuđe.

Siniša Trkulja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Direktori bi automatski bili smijenjeni i postali bi stanari istražnog zatvora, tražila bi se njihova odgovornost za negativno poslovanje.

Pa zamislite još da u tamo nekoj uređenoj zemlji uprava preduzeća ponudi odgovor da je loše vrijeme uticalo na slab rezultat. Taj bi završio sigurno u specijalnoj ustanovi zatvorenog tipa.  Ipak, ovo nije uređena zemlja. Ovdje pravosuđe nije nezavisno, a krađa i pljačka su normalne.

Pitao sam neke starije inžinjere šumarstva i radnike koji su plate zarađivali u bivšoj Jugoslaviji da li su radili po lošem vremenu. I možete zamisliti, poštovani čitaoci, odgovor je bio ovakav: ‘’Plan je morao da se ispuni i po kiši i po snijegu, drugog puta nije bilo”. E sad, jedno otvoreno pitanje za ove ‘’stručnjake’’ koji sjede u ‘’Šumama RS’’ – kako to kiša nije smetala, recimo, ŠG Romanija i u još devet jedinica koje su bile pozitivne. Šta je to što oni imaju, a nemaju preostale 22 organizacione jedinice ili kraće rečeno gubitaši?

U četvrtak mi je nekoliko ljudi bliskih premijeru i predsjedniku Srpske reklo da je ‘’budžet prazan i da nema novca’’. Te riječi su mi potvrdili i neki od sindikalaca. Znači, budžet je prazan, ‘’Šume RS’’ su u minusu, a bolje ne stoje ni neka druga javna preduzeća. Pa evo, postavljam pitanje, ko je ovdje lud?!

Pročitajte još

Zadužujemo se na sve strane, a čuvamo u javnim preduzećima nesposobne uprave. Svi mi znamo da se na rukovodeća mjesta u javnim preduzećima ne biraju oni najbolji i reformisti, već najodaniji i lojalisti, ili u prevodu, jezikom vladajućih rečeno, dupeuvlakači.

Pa kakve ljude mi to imamo na funkcijama? Čast izuzecima, ali većina je bahata, mahom neškolovana, a patriotizam mjere vlastitim žiro računima. To je, priznaćete, najgora kombinacija. Takvima smo dali vlast. A mi smo ih birali, ne stranci.

Srpskoj nedostaje dobra vlast, borba protiv korupcije, vladavina prava, demokratija, znanje… Kada nam zatvori i sudnice budu krcati, onda će i fondovi biti puni. Dok jednog dana ne dođe to vrijeme, “šape”  će se mijenjati na  “Šumama RS”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije