Gradovi

SARADNJA NA PROJEKTIMA Delegacija Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u posjeti Brčko distriku

Delegacije sarajevskog Kantona i Brčko distrikta razgovarale su o saradnji i zaključile da je mnogo oblasti u kojim se ona može ostvariti kako bi se unapredio život građana u lokalnim zajednicama.

SARADNJA NA PROJEKTIMA Delegacija Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u posjeti Brčko distriku
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Za nas je posebno interesantna mogućnost saradnje sa međunarodnim agencijama koje mogu pomoći unapređenju života kroz tehničku i drugu podršku – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta ističući da je uvjeren da su poslali pozitivnu poruku javnosti BiH o mogućoj saradnji između različitih novoa vlasti. Dodao je da ovaj vid saradnje može i treba biti proširen i na druge sredine u BiH.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da je njihov interes za saradnju sa Brčko distriktom veliki.

– Želimo da stvarno budemo glavni grad i da se okrenemo svim sredinama u BiH i vidimo na koji način možemo sarađivati jer, i kada visoka politika stoji, ljudi moraju da žive i da se kreću – rekao je Forto.

Pojasnio je da su sa domaćinima u Brčkom razgovarali o razmjeni iskustava i dizajniranju zajedničkih projekata i strategije koordinacije aktivnosti međunarodnih agencija koje pomažu BiH na način koji bi lokalnim zajednicama donio najviše koristi.

Posebna pažnja posvećena je iskustvima Brčko distrikta u oblasti obrazovanja jer je, kako je istaknuto, Brčko primjer kako se u multietničkoj sredini može napraviti nešto što funkcioniše.

–  Iskrena želje ove Vlade je da se okrene ostatku BiH, da učimo od drugih sredina i pomognemo u onome što smo mi naučili – zaključio je Forto.