Politika

SARADNJA S ISTOKOM BUDI ZAPAD Da li u međunarodnim odnosima ljubomora "pije vodu"

Iako nijedna balkanska zemlja vjerovatno neće biti članica Evropske unije u narednih 10 godina, Bosna i Hercegovina bi mogla da ima bolju poziciju u Briselu kada bi prestala da pokazuje podaničko sljepilo i počela da EU pravi “ljubomornom” tako što će se okrenuti i drugim silama, poput Rusije, Kine ili Turske, smatraju pojedini stručnjaci.

SARADNJA S ISTOKOM BUDI ZAPAD Da li u međunarodnim odnosima ljubomora "pije vodu"
Foto: FELIPE TRUEBAEPA

Kada su u pitanju otvaranja poglavlja i ispunjavenje uslova Evropske unije, Srbija i Crna Gora su svakako prestigle BiH, ali kada je u pitanju realnost, stručnjaci tvrde sa su sve zemlje “u istom loncu”. Iako su, kako tvrde, sve u istom redu čekanja “članske karte”, jasno se vidi da je Brisel naklonjeniji Srbiji ili Crnog Gori nego što je BiH.

Da, za razliku od BiH, Srbija ima jači oblik saradnje s Evropskom unijom pokazuje odluka da njeni državljani mogu da ulaze u zemlje EU bez rigoroznih mjera. Stručnjaci smatraju da je EU blagonaklonjena Srbiji jer želi da zadrži svoj uticaj, jer se Srbija polako okreće nekim drugim silama.

Zbog snažnog uticaja Rusije i sve većeg razočarenja u EU u Srbiji, Evropa mora biti privlačnija Srbiji. Isto tako, zbog neriješenog pitanja Kosova, Evropska unija, koja želi da Vučić što prije to pitanje riješi i da prizna Kosovo, Evropa ponovo s nešto više obzira vodi računa da pretjerano ne izgubi simpatije srpske populacije – smatra diplomata i istoričar Slobodan Šoja, govoreći o tome kako dvije zemlje s gotovo istom epidemiološkom situacijim imaju drugačiji tretman Evrope.

Okrenuti se Rusiji i Kini

Kaže da odavno savjetuje da se naše vlasti snažnije okrenu istovremeno Rusiji, Turskoj i Kini, pa da što prije s te tri zemlje krenemo u zajedničke ekonomske i kulturne projekte.

Foto: Srna
Foto: Srna

– Vidjeli biste kako bi se odnos EU prema nama radikalno promijenio. Sve dok budemo pokazivali podaničko sljepilo ostaćemo sebi mrski, a drugima neinteresantni – smatra Šoja.

Pročitajte još

Da li bi se odnos EU prema BiH promijenio u tom slučaju pitali smo i profesora političkih nauka, Srđana Perišića. On kaže da je istina da Brisel daje neke naznake Srbiji i Crnoj Gori, ali ne vjeruje da to ima velikog značaja.

– Republika Srpska je vać okrenuta Rusiji, a ima namjere i da se okrene prema Turskoj. Sve to, naravno, smeta EU, ali oni znaju da je glavna država na Balkanu Srbija. Bez obzira koliko je oslabljena, znaju da, ako Srbija prihvati taj mamac, tu šargarepu, onda će imati uticaj i na ostale zemlje – smatra Perišić, dodavši da ni Beograd ni Sarajevo nisu toliko jaki da mogu da glume saradnju s Moskvom kako bi privukli pažnju Brisela.

Posljednji trzaji EU

Tvrdi da je EU slaba i da to što nudi Srbiji, a ne nudi BiH, ništa ne znači ni BiH, ni Srbiji, jer je to samo pokušaj zadržavanja kontriole na ovim prostorima.

– Iako ne planira da prima zemlje Balkana, EU smeta prisustvo Kine i Rusije. Međutim, sve te ideje koje dolaze iz Brisela da Srbija ima perspektivu, a da BiH nije u toj grupi, samo govore o slabosti EU i želji da kontroliše prostor koji nije u njenom sastavu – rekao je Perišić.

Ističe da su u toku geopolitičke igre i prestrojavanje geopolitičkih interesa u kojima EU gubi, te zato stavlja Srbiju u prvi plan u odnosi na BiH, misleći da će je tako zadržati.

– To su sve posljednji trzaji EU, jer Pariz priča jedno, Berlin priča drugo, a političke elite iz oba grada su na zalasku svoje političke karijere – zaključuje Perišić.

Nema mjesta ni za Srbiju ni za BiH

Iako BiH mora ispuniti gomilu uslova ako želi da se pridruži Evropskoj uniji i niko ne može pretpostaviti kako ćemo to uopšte izvesti niti kada, to nije jedini problem. I da se to nekim čudom desi u narednih par godina, teško da u EU ima mjesta za nas.

Perišić smatra da Brisel nema mjesta ni za BiH ni za Srbiju.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Srđan Perišić

– Brisel, koji je mnogo oslabljen zbog Bregzita, migrantske, ekonomske, kao i mnogih drugih kriza, nema namjeru da se proširuje. Pred EU su godine i godine transformacija i promjena. Za vrijeme tih transformacija nema prijema nijedne države – rekao je on, dodavši da, kao profesor, tvrdi da zemlje s Balkana u narednih 15 godina neće ući u EU.