Biznis

SARADNJA SLOVENIJE I HRVATSKE Razmatra se izgradnja nuklearne elektrane "Krško dva"

Slovenija i Hrvatska izrazile su spremnost da učestvuju u mogućoj izgradnji nuklearne elektrane “Krško dva”, potvrdili su zvaničnici dvije zemlje.

SARADNJA SLOVENIJE I HRVATSKE Razmatra se izgradnja nuklearne elektrane "Krško dva"
Foto: Hina/Youtube/screenshot

Slovenija i Hrvatska već su učestvovale u izgradnji nuklearne elektrane “Krško”, čije vlasništvo po pola dijele energetske kompanije dvije zemlje, a u Hrvatskoj su ovih dana prihvaćene poruke slovenačkih zvaničnika o namjeri Slovenije da gradi “Krško 2”.

Hrvatski ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane “Krško”.

On je dodao da Hrvatska i Slovenija trenutno učestvuju u javnoj raspravi o prekograničnom uticaju ovog projekta.

Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udio u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebalo da razmotri dugoročan i stabilan izvor električne energije – naveo je Ćorić.

Suvlasnički odnos nuklearne elektrane “Krško” između Slovenije i Hrvatske posljednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima sa BiH, trenutno je bez rješenja, prenosi “Sputnjik”.

Hrvatska trenutno proizvodi oko 60 odsto vlastite električne energije.