Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šarenim autobusom u kampanju PROTIV NASILJA nad ženama

Društvo
Autor:

Foto Srna

Tradicionalna kampanja “16 dana  аktivizmа u borbi protiv nаsiljа nad ženama” započela je sinoć, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana nasilja nad ženama, a završava 10. decembra, kada se u cijelom svijetu obilježava Dan ljudskih prava. 

Ova simbolična akcija, kojom se ukazuje da je život bez nasilja jedno od temeljnih ljudskih prava, a da je u BiH polovina žena starijih od 15 godina bar jednom u životu pretrpila nasilje, obuhvatiće raznolike akcije u gradovima širom RS i FBiH, od kreativnih radionica do pohoda “šarenog” autobusa.

UN Women kаncelаrijа u BiH u sklopu ovogodišnje kаmpаnje  plаnirа аutobusku turа tokom koje će brendirаni аutobus u 16 dаnа posjetiti Livno, Bihаć, Bаnjаluku, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sаrаjevo, Mostаr i Sаrаjevo. Autobus će voziti duž redovnih linijа nudeći besplаtаn prevoz i uključujući grаđаne u rаzgovor sа stručnjacima koji se bore protiv nasilja u porodici: policajcima, socijаlnim rаdnicima, doktorima, nаstаvnicima i aktivistima NVO.

U Prnjavoru su se u kampanju uključile mlade Romkinje. Aktivistkinje Udruženja “Romska djevojka – Romani ćej” na gradskom trgu su se družile sa sugrađanima i dijelile im promotivni materijal o borbi protiv nasilja nad ženama.

“Forum teatar” iz Istočnog Sarajeva započeo je juče kampanju  internet akcijom na društvenim mrežama, potvrdio je direktor “Forum teatra” Vitomir Mitrić.

U narednih 15 dana uslijediće i kreativne dramske radionice “Basne, životne pouke”, koje uključuju i scensko izvođenje tri Ezopove basne pod nazivom “Mudra lisica”. Cilj je da se kroz likove životinja predstave različite osobine, karakteri i tipovi ljudi. Radionicu će pohađati članovi “Budi muško” kluba, “Budi žensko” saveza, Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama “Vratite nam osmijeh” iz Istočnog Sarajevo i dramskog studija Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO