Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šarović i Satler nakon sastanka: Umjesto uobičajnog dizanja tenzija, obezbijediti uslove za FER IZBORE

Politika
Autor:

Foto: SDS/RAS Srbija

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se stvorili osnovni uslovi za održavanje fer i poštenih oktobarskih izbora, rečeno je na današnjem sastanku Šefa delegacije EU u BiH Johana Satlera i predsjednika SDS Mirka Šarovića.

-Ne postoji, nažalost, stvarna volja ključnih političkih faktora u Republici Srpskoj da se osiguraju uslovi za održavanje poštenih izbora, iako oni o tome navodno javno govore. Njima ovakva situacija odgovara i zato radikalne izmjene izbornog zakona kod nas nažalost nemaju nikakvu šansu – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da u ovom trenutku treba insistirati bar na minimumu promjena koje se mogu obezbjediti, kao što je uvođenje video nadzora i skeniranje glasačkih listića, što je uobičajna praksa u većini evropskih država.

– Samo tako, moguće je u određenoj mjeri vratiti povjerenje birača u izborni proces – saopšteno je iz SDS.

Predsjednik SDS je takođe naglasio da je neophodno obezbijediti konsenzus oko obaveze vraćanja mandata političkim strankama kako bi se spriječila sada već ustaljena praksa kupovine poslanika i spriječilo konstantno kršenje izborne volje građana.

Osim izbornog zakona, na sastanu je bilo riječi o potrebi reforme politike javnog servisa kako bi on zaista bio servis svih građana, u čijem je i vlasništvu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO