Politika

ŠAROVIĆ PESIMISTA “Zbog nerada vladajućih ove godine nećemo dobiti kandidatski status za EU”

Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS-PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, izjavio je da je aktuelna vlast potrošila cijelu godinu bez pomaka ka EU i da nije optimista da ove godine BiH može da dobije planirani kandidatski status.

ŠAROVIĆ PESIMISTA “Zbog nerada vladajućih ove godine nećemo dobiti kandidatski status za EU”
FOTO: SDS

Važno je bilo i moglo je da se bar onih ključnih 14 prepreka, mimo svih ostalih, riješi mnogo ranije. Ali mi smo navikli na “ništa” kada je u pitanju odlazak predstavnika naših institucija u Brisel – kazao je Šarović, komentarišući boravak članova Predsjedništva BiH u Briselu.

On je rekao da saziv Savjeta ministara u kome je bio za istu godinu dana je usvojio 30 zakona, a aktuelni svega tri.

– Lako je uporediti konkretne rezultate rada u prvih godinu dana. Sada se sve svodi na trgovinu, podjelu plijena i dogovore ko će kome šta ustupiti, bez kvalitetnih rasprava o odlukama, tako da je i logično da nema nikakvog napretka – istakao je Šarović.

Ponovio je da pitanje Trgovske gore može riješiti samo Predsjedništvo BiH i da je i ovo pitanje moglo da se postavi u Briselu.

– Pravi trenutak za rješavanje pitanja Trgovske gore sa Hrvatskom bio je kada se odlučivalo o Pelješkom mostu. Kada su oni na sto stavili to pitanje mi smo morali staviti pitanje Trgovske gore. Treba da poštujemo druge, ali i oni moraju da poštuju nas. Propuštena je ključna prilika. Umjesto da ovo bude naš vitalni nacionalni interes, Dodik je vitalnim nacionalnim interesom proglasio Pelješki most – rekao je on.

Pročitajte još

Govoreći o zloupotrebama izbornog procesa, Šarović je upozorio da je nasuprot 50.000 prijavljenih glasača iz inostranstva, što je bio slučaj prethodnih godina, sada prijavilo  čak 120.000 glasača.

– Uprli smo prstom u dvije susjedne zemlje i tražili da, osim CIK, i nadležne institucije kao što su MUP i SIPA istraže ove sumnje. Uvijek insistiram da idemo u pravcu reforme izbornog zakonodavstva i smanjimo mogućnost manipulacije koliko je to moguće. I svi će reći da su za to, ali ništa učiniti neće. Kako se vlast bude približavala narednim izborima, opet to neće htjeti uraditi – naglasio je Šarović.

Komentarišući činjenice o nekadašnjem “kažnjavanju” SDS od strane međunarodne zajednice, Šarović je pojasnio da je tada na sceni bio plan da se SDS ukloni kako bi međunarodna zajednica instalirala Dodika.

– Uslovljavan sam tada od strane Ešdauna da bi ostao na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništa BiH. Ešdaun je od mene tada tražio uslove koje ja nisam prihvatio. Rekao je da razumije da ja neću, ali ima onih koji će to prihvatiti – naveo je šef Kluba poslanika SDS-PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.