Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Šarović: Preostao još dogovor sa Rusijom za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju

Društvo
Autor:

BiH je postigla dogovor sa Brazilom o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /STO/ samo nekoliko dana nakon što je isti dogovor postignut i sa Ukrajinom, potvrdio je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je napomenuo da su, nakon prošlosedmičnih završnih pregovora u Ženevi o pristupanju BiH STO i izražene podrške svih zemalja članica ove organizacije, preostali još samo završni pregovori sa Rusijom.

“Na jedan smo korak. Preostalo je da pregovaramo sa Rusijom i ona je posljednja u ovim bilateralnim pregovorima. Sada sam još više ubijeđen da ćemo do kraja godine postati punopravna članica”, istakao je Šarović.

On je naglasio da će korist od potpisivanja članstva biti velika, s obzirom da će BiH dobiti pristup novim tržištima, te da ovu privilegiju do sada nisu ostvarile sve susjedne zemlje.

Prema riječima ministra, sa Rusijom je završeno pola posla, jer je postignuta saglasnost po pitanju odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, odnosno mogućnosti da ruske kompanije mogu da prodaju i da, po ugledu na druge zemlje, gorivo sa većim kvalitetom bude označeno na benzinskim pumpama.

“Pregovaramo i pristupu tržištu Ruske Federacije. Njihov interes su poljoprivredni proizvodi i žele lakši pristup na tržište BiH”, pojasnio je on.

Šarović je napomenuo da je u Ženevi bilo blizu 60 ambasadora, predstavnika STO, EU, SAD, Kine, zemalja arapskog svijeta, susjednih zemlja i da je BiH za prijem u STO dobila podršku vodećih sila.

Takođe, dodao je on, usvajanjem Mape puta za prijem BiH u STO, članice ove organizacije potvrdile su svoju opredijeljenost da BiH bude primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju do ljeta 2018. godine.

(Srna)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO