Politika

Šarović: U paketu rješavati pitanje Pelješkog mosta i pristupa otvorenom moru

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da pitanje izgradnje Pelješkog mosta i pristup BiH otvorenom moru treba rješavati u paketu.

Šarović: U paketu rješavati pitanje Pelješkog mosta i pristupa otvorenom moru
Foto: Srna

Navodeći da nije bilo podrške da Savjet ministara danas razmatra pitanje izgradnje Pelješkog mosta, Šarović je ocijenio da ono neće biti ni na sljedećoj sjednici ove institucije.

Moj stav je da treba da vodimo interesa o BiH i da pokušamo taj interes profilisati i iskazati. To je nešto ka čemu bi svi trebalo da težimo – rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, šta je interes BiH u vezi sa ovim problemom treba da kaže prije svega Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za kreiranje međunarodne politike.

– Nemam problema sa izgradnjom Pelješkog mosta, ali je sasvim legitimno da ova zemlja traži da bude riješeno pitanje izlaska na otvoreno more. Na tome treba da insistiramo. Najbolje je u paketu to rješavati – zaključio je Šarović.

On je podsjetio da je Savjet ministara u više navrata u ovom mandatu raspravljao o izgradnji Pelješkog mosta, ali da nije bilo saglasnosti.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je novinarima da je, kada je riječ o gradnji Pelješkog mosta, prije godinu dana napisao pismo vlastima Hrvatske u kojem je naveo da nema nikakvih pravnih prepreka.

-U svakom slučaju, mi treba da radimo u interesu BiH, a da li je interes BiH da se gradi Pelješki most mislim da je bespredmetno u ovom trenutku i sa ove pozicije uopšte govoriti – zaključio je Grubeša.