Politika

Sastanak Dačića i Fasina: Cilj je unaprijeđenje saradnje između Srbije i Italije

Italija ima veliki interes za saradnju sa Srbijom, kao što i mi imamo veliki interes da Italija bude naš "advokat", kada je riječ o našem pristupu Evropskoj uniji, izjavio je danas predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, koji se tokom posjete Rimu sastao sa predsjednikom Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom.

Sastanak Dačića i Fasina: Cilj je unaprijeđenje saradnje između Srbije i Italije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dačić je rekao da je tokom posjete italijanskoj prestonici imao niz sastanaka i da je osnovni cilj posjete bio unapređenje parlamentarne saradnje dvije zemlje.

– Mislim da ta parlamentarna saradnja nije pratila saradnju u drugim oblastima u kojima sa Italijom dobro sarađujemo, jer mi od 2009. godine imamo potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu, ali već devet godina nismo imali posjetu italijanskog predsjednika predstavničkog doma, šest godina predsjednik Senata nije bio u posjeti Srbiji, kao što šest godina nije bio predsjednik Skupštine Srbije u posjeti italijanskom parlamentu- rekao je Dačić.

Istakao je da to nije odraz strateškog partnerstva i dodao da je tokom njegove posjete Rimu dogovoreno da se to promijeni.

S tim u vezi, dodao je da je pozvao predsjednike oba doma italijanskog parlamenta da dođu u posjetu Srbiji, da se aktivira rad naših parlamentarnih komisija i komiteta parlamentarne grupe za prijateljstvo, koja postoji i u srpskom i u italijanskom parlamentu.

– To je veoma značajno zbog toga što bi bilo veoma dobro da o mnogim stvarima koje naš parlament radi budu upoznati i da imamo njihova iskustva, te da na taj način dobijemo dalju podršku Italije, koju ona nama već pruža, ali još veću podršku kada je reč o evropskim integracijama Srbije, jer su se oni interesovali za razne teme- rekao je Dačić.

Podsjetio je da je Pjer Fasin, osim što je predsjednik Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika, i izvjestilac u Savjetu Evrope za Srbiju, te dodao da se Fasin interesovao za teme koje su za Srbiju veoma bitne, kao što su pitanje promijene Ustava, međustranačkog dijaloga I slično.

Dačić je rekao da će se kontakti sa predstavnicima Italije nastaviti jer je, dodao je, veoma bitno da se i oni podsjete koliko je važno da dolaze u Srbiju.

Izrazio je nadu da će predsjednici oba vijeća, barem jedan od njih, posjetiti Beograd do kraja mandata sadašnjeg parlamenta u Srbiji.

Fasin je rekao da je veoma zadovoljan što je imao priliku da sretne predsjednika srpskog parlamenta sa kojim je, dodao je, imao priliku da razgovara o raznim temama.

– Saglasili smo se da odnosi naša dva parlamenta treba da budu ojačani, kada su u pitanju pojedine tematike. Parlamentarna srpsko-italijanska grupa prijateljstva je mnogo aktivna i brojna i nastavićemo ovim putem kojim smo započeli- rekao je Fasin i izrazio nadu da će uskoro posjetiti Srbiju i njene institucije.

Prihvati notifikacije