Društvo

SASTANAK MONITORING TIMOVA Unaprijediti borbu protiv TRGOVINE LJUDIMA

Potrebno je u potpunosti staviti u funkciju regionalne monitoring timove i mrežu tužilaca i policijskih službenika u borbu protiv trgovine ljudima.

SASTANAK MONITORING TIMOVA Unaprijediti borbu protiv TRGOVINE LJUDIMA
FOTO: SRNA

Zaključeno je ovo na današnjem uvodnom sastanku članova regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Na sastanku u Banjaluci, čiji je domaćin bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zaključeno je i da treba unaprijediti krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela trgovine ljudima, te unaprijediti zaštitu žrtava, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku razmatrano donošenje uputstava i procedura za rad tima, te informacije u vezi sa stanjem trgovine ljudima u Republici Srpskoj.

Organizovanje timova predstavlja još jedan vid opredjeljenja Republike Srpske, kao i Ministarstva, za unapređenje borbe protiv trgovine ljudima i položaja žrtava trgovine ljudima.

“Regionalni monitoring timovi su formirani u skladu sa odlukom Vlade Srpske objavljenom u martu kako bi se unaprijedila borba protiv trgovine ljudima. Oni su organizovani u skladu sa teritorijalnom organizacijom okružnih javnih tužilaštava u Republici Srpskoj, te su tako, osim banjalučkog, formirani timovi u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su stalni članovi regionalnih timova policijski službenik nadležne policijske uprave, ujedno i koordinator regionalnog monitoring tima, okružni tužilac mjesno nadležnog okružnog javnog tužilaštva, inspektor rada nadležne organizacione jedinice Republičke uprave za inspekcijske poslove i predstavnik centra za socijalni rad, dok u sastav banjalučkog tima ulaze i predstavnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske i tužilac Republičkog javnog tužilaštva.

U rad tima se po potrebi uključuju i predstavnici drugih institucija i nevladinih organizacija.

-Monitoring timovi su formirani sa zadacima da prikupljaju i analiziraju informacije o trendovima trgovine ljudima na svojim područjima, vrše procjenu i predlaganje pravnog, institucionalnog i strateškog okvira, potrebe za ljudskim i drugim kapacitetima za adekvatan odgovor na trgovinu ljudima, te djeluju na obezbjeđenju održivih programa i procedura za proaktivnu zaštitu žrtava i svjedoka i pružanje pomoći žrtvama svih oblika trgovine ljudima, a naročito ranjivih grupa – pojašnjava se u saopštenju.

Cilj njihovog formiranja je da se unaprijedi saradnja tužilaca i policijskih službenika u otkrivanju krivičnih djela trgovine ljudima i razmjena informacija sa drugim institucijama, preventivno djelovanje, te realizacija drugih aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima u ovoj oblasti u Republici Srpskoj.

Planirano je da regionalni timovi održavaju mjesečne sastanke, a do sada su prvi sastanci održani u Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da s ciljem borbe protiv trgovine ljudima, odnosno smanjenja broja krivičnih djela iz ove oblasti, djeluje i Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.