Društvo

Sastanak u Ministarstvu zdravlja Srpske: Za djecu iz osjetljivih kategorija 172 KM mjesečno

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obilježava 3. decembra, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sastao se danas u svom kabinetu sa predstavnicima Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, Saveza distrofičara RS, Saveza gluvih i nagluvih RS Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida RS, kao i Udruženja amputiraca RS „Udas“.

Sastanak u Ministarstvu zdravlja Srpske: Za djecu iz osjetljivih kategorija 172 KM mjesečno
FOTO: VLADA RS

Razgovarano je o aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ali i o dosadašnjoj saradnji u oblasti unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Posebno je bilo riječi o sredstvima od igara na sreću, a koja se dodjeljuju savezima i udruženjima za realizaciju projekata za unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, koje su predložili. Ove godine 48 udruženja i ustanova socijalne zaštite Republike Srpske za te namjene trebalo bi da dobije ukupno oko dva miliona KM.

Pročitajte još

Ministar Šeranić je naglasio da je, uz rast prihoda iz doprinosa za dječiju zaštitu, i Vlada Republike Srpske obezbijedila značajna sredstva da se od početka naredne godine uvećaju naknade za dječiju zaštitu kojom su obuhvaćena i djeca sa poteškoćama u razvoju.

U razgovoru sa predstavnicima saveza i udruženja rezimirani su svi zajednički rezultati u protekloj godini, sa naglaskom na predložene izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti kojim se naknada roditelju njegovatelju uvećava do iznosa najniže plate od 540 KM, odnosno roditelji njegovatelji će primati četiri puta veći iznos nego do sada. U Republici Srpskoj oko 520 roditelja koristi ovo pravo.

Ministar Šeranić informisao je predstavnike saveza da se i dodatak na djecu za osjetljive kategorije uvećava za 39 odsto, bez obzira na materijalni status porodice ili red rođenja djeteta. Od 1. januara 2022. godine za djecu koja, u skladu sa Zakonom, spadaju u osjetljive kategorije u razvoju, mjesečno će se izdvajati 172,80 KM po korisniku.

Učesnici sastanka upoznati su sa aktivnostima u sprovođenju Strategije za unapređenje društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj do 2026. godine, a ukazano je na važnost daljeg rada Interresornog tijela za podršku osobama sa invaliditetom Vlade Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu