Politika

SASTANAK U MOSTARU SDA, HDZ i SNSD na dobrom putu da ispune prioritete Evropske komisije

Na sastanku radne grupe HDZ-a, SDA i SNSD-a danas je u Mostaru izražen optimizam da će do polovine ove godine biti usvojeni prioriteti Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.Tokom sastanka razgovarano je o usvajanju tri zakona koji se nalaze među prioritetima Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa BiH.

SASTANAK U MOSTARU SDA, HDZ i SNSD na dobrom putu da ispune prioritete Evropske komisije
FOTO: SRNA

Član Predsjedništva HDZ BiH Vjekoslav Bevanda, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da su predstavnici tri stranke danas u Mostaru bili fokusirani na ono što je opšti konsenzus u BiH, a to je evropski put i ono što je potrebno uraditi da bi BiH bila kredibilna i dobila kandidatski status.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnošću svih učesnika, njihovim upućenosti u probleme i spremnosti da ih rješavaju.

– Konstatovali smo da smo da je šest od 14 prioriteta završeno. Mi smo danas bili fokusirani na tri zakona: zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH – rekao je Bevanda novinarima.

On je dodao da su na sastanku konstatovali statuse i dogovorili šta dalje raditi.

Bevanda ističe da su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama usvojene u Savjetu ministara i da se nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Pročitajte još

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucija BiH, Ministarstvo pravde u Savjetu ministra, ističe Bevanda, je uradilo nacrt zakona, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ i čeka se mišljenje Venecijanske komisije.

On je naglasio da će se uskoro preostala dva zakona naći pred Savjetom ministara i parlamentom.

– Mislim da bi onda imali puno pravo da kažemo da smo uradili veliki dio posla i da naše opredjeljenje na putu ka EU ima svoju kredibilnu osnovu – rekao je Bevanda.

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić iskazao je zadovoljstvo konstruktivnim sastankom na kojem je potvrđen konsenzus o spremnosti da se realizuju mjere i aktivnosti koje će ubrzati put BiH ka evropskim integracijama.

On je precizirao da mišljenje Evropske komisije ima 14 prioriteta kao uslov za kandidatski status, te analitički izvještaj sa 115 podprioriteta i brojnim mjerama.

– Njihova ukupna realizacija znači mogućnost da otvorimo prvi klaster pregovora. Danas smo govorili o realizaciji podprioriteta za koje smatramo da pokazuju kredibilan napredak BiH za narednu fazu, a to je dobijanje kandidatskog statusa. To je devet ili deset prioriteta, uključujući i Izborni zakon, a mi smo danas govorili o dinamici usvajanja tri zakona – rekao je Zvizdić novinarima.

On je naglasio da je važno da je jedan od tih zakona već u parlamentarnoj proceduri, te da će u skorije vrijeme biti usvojena sva tri zakona kako bi se BiH do polovine godine mogla kredibilno pojaviti pred EU i tražiti kandidatski status.

“Očekujemo da što prije završimo parlamentarnu fazu i da se do polovine ove godine pojavimo pred EU i dobijemo kandidatski status. Mislim da Bih zaslužuje da dobije kandidatski status i to je naša zajednička poruka u EU da podrže BiH u ovoj fazi kako bi nas trajno stavili na kolosijek ka evropskim integracijama”, rekao je Zvizdić.

On ističe da će parlamentarna većina u narednih par mjeseci pokazati da je spremna da kompletira ozbiljnu listu od nekih devet ili deset bitnih prioriteta, među kojima su i strategije i zakoni, kako bi pokazali punu kredibilnost BiH na putu evropskih integracija.

U Mostaru je danas održan sastanak radne grupe SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA o 14 ključnih uslova EU koje BiH mora ispuniti za kandidatski status.

Iz SNSD-a sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać i Staša Košarac, te član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović.

HDZ BiH su, osim Bevande, predstavljali potpredsjednik HDZ Darijana Katić Filipović, te Nikola Lovrinović.

U ime SDA, osim Zvizdića, u razgovorima je učestvovao i potpredsjednik SDA Adil Osmanović.