Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Savez za promjene na PRAGU SPORAZUMA: Čaviću mjesto PREMIJERA ili predsjednika Narodne skupštine Srpske

Politika
Autor:

Foto:Dejan Božić/RAS Srbija

Stranke članice Saveza za promjene u narednih desetak dana trebalo bi da potpišu sporazum kojim će ozvaničiti podršku zajedničkim kandidatima na opštima izborima, ali i definisati eventualno učešće u vlasti poslije oktobra.

Nakon što je PDP pripala kandidatura Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH, a SDS Vukote Govedarice za predsjednika Republike Srpske, zastoj u SzP nastao je zbog zaključaka NDP, koji je tražio garanciju da će njihov predsjednik Dragan Čavić biti premijer Srpske, u slučaju pobjede ovog bloka.

Takođe, Predsjedništvo NDP tražilo je da se objave imena kandidata i za ključne ministarske pozicije i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, u koalicionom sporazumu, izuzev Ivanića i Govedarice, ipak se neće naći imena kandidata za ostale funkcije, ali će se načelno izaći u susret zaključcima NDP. Prema riječima naših izvora, sporazumom će biti definisano da nakon izbora NDP, kao trećoj partriji po snazi u koaliciji, pripada funkcija premijera ili predsjednika Narodne skupštine Srpske.

Potpredsjednik NDP Đorđe Milićević rekao nam je da još ne želi da govori o detaljima. Međutim, on je otkrio da su stranke Saveza za promjene protekle sedmice održale sastanak i da pregovori idu u pozitivnom smjeru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO