Sport

SAVIĆEVIĆ JASAN Regionalna liga nije moguća, ne znam zašto se potencira

Dejan Savićević, bivši as Crvene zvezde i Milana, govorio je o nemogućem osnivanju regionalne lige u fudbalu.

SAVIĆEVIĆ JASAN Regionalna liga nije moguća, ne znam zašto se potencira
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Prvi čovek Fudbalskog saveza Crne Gore smatra da je tako nešto teško izvodljivo zbog političkih tenzija na prostoru bivše Jugoslavije. Savićević misli da je nemoguće organizavati utakmice i naveo primjer Zvezde i splitskog Hajduka.

-Vidite da vremena jako turbulentna. I poslije toliko godina strasti se i dalje nisu smirile na sve tri strane. Malo krene na bolje, ali brzo počne da se priča o nekom odvajanju, pa nastane velika tenzija. Da li neko zaista misli da Crvena zvezda može da ode u Split i da odigra utakmicu ili Hajduk da dođe u Beograd pred publikom?”, kaže Savićević u razgovoru za “Meridijan sport“.

Savićević priznaje da ne razume zašto se stalno govori o toj ligi.

-Ne znam zašto se to potencira, a pored bezbjednosnog izazova, imate i administrativne barijere. Pa, ko će da upravlja tom ligom, ko će voditi, suditi, kažnjavati? Previše se to lako prihvata, ali fudbal nije košarka. Fudbal je fudbal. Lakše je kontrolisati dvije ili tri hiljade ljudi, nego 20 ili 30 hiljada. Pa, nema te policije koja bi to mogla da kanališe i reguliše. A, igrati bez publike nema draži.

Osim toga, Savićević navodi i još neke potpuno realne probleme.

-Takođe, nemamo ni termina. Imamo domaća prvenstva, ne možemo da igramo ni tokom decembra, ni januara, ni februara, malo je termina. Širi se Liga šampiona, pravi se UEFA Liga 2, kada da igramo to prvenstvo, šta ćemo sa domaćim šampionatima”, pita se Savićević i dodaje-Budućnost i Vardar recimo nikada ne bi izašli u Evropu iz te lige. Teško bi tako neke ekipe uspjele pored ‘velike četvorke’. Šta bismo radili sa domaćim ligama, kako bi se ispadalo, kako bi se ulazilo? Jedino da i mi napravimo našu Superligu, pa da iz ovih domaćih liga niko ne ispada… Ne znam zašto to potencirate, ne mogu podići ruku upravo zbog ovih stvari i teško je da se to desi u nekom narednom periodu-, zaključio je Savićević.

Prihvati notifikacije