Kultura

SAVJETI PSIHOLOGA Premijera filma "Pandemija i mentalno zdravlje"

U Stanarima je premijerno prikazan dokumentarni film "Pandemija i mentalno zdravlje", u kojem psiholozi i psihoterapeuti govore o načinima očuvanja mentalnog zdravlja i prepoznavanja znakova narušavanja balansa psihe.

SAVJETI PSIHOLOGA Premijera filma "Pandemija i mentalno zdravlje"
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovaj film je nastao kao projekat Udruženja građana Centar za razvoj svjesnijeg i proaktivnijeg pristupa životu “Lotos” iz Stanara, a finansirala ga je od Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Predsjednik “Lotosa” Neda Stevanović rekla je Srni da je polučasovni film premijerno pušten juče povodom obilježavanja Međunarodnog dana prevencije samoubistva.

Ona je navela da se dokumentarnim filmom želi ukazati na značaj očuvanja mentalnog zdravlja u situacijama izazvanim pandemijom virusa korona, s obzirom na to da promjene zahtijevaju od pojedinca dodatne napore i reorganizaciju načina života, zbog čega može biti ugroženo psihičko zdravlje.

– Film nas kroz stručne savjete tri psihologa i psihoterapeuta upoznaje o načinima za očuvanje mentalnog zdravlja i prepoznavanje znakova koji upućuju na to da je narušen balans naše psihe – dodala je Stevanovićeva.

Ona je istakla da se posljednjih godina mnogo govori o zaštiti mentalnog zdravlja, te da je važno djelovati posebno u manjim, seoskim sredinama gdje još postoje predrasude o mentalnim poteškoćama, što često stvara prepreku da se potraži stručna pomoć kada je potrebno.

Stevanovićeva je dodala da je dokumentarni film “Pandemija i mentalno zdravlje” nastao u okviru projekta “Podsticanje razvoja svijesti o značaju psihofizičkog zdravlja kod žena: Brini o sebi” i da se može pogledati na youtubu .