Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAZNAĆEMO TO ZA 10 DANA Da li su naša djeca u školi naučila išta korisno (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

BiH će dijagnozu obrazovanja dobiti  3. decembra.

U kakvom je zaista stanju obrazovanje u BiH, i da li će ono što naša djeca uče u školama njima pomoći u stvarnom životu?

Odgovor na ova pitanja, i to sasvim egzaktan i međunarodno priznat, dobićemo za 10 dana. Naime, 3. decembra  će biti objavljeni rezultati PISA istraživanja, čime ćemo dobiti i dijagnozu svrsishodnosti obrazovanja u BiH.

Kako je danas objavljeno na UNICEF radionici „Medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta 2019“, čak 60 odsto djece će se u budućnosti baviti zanimanjima, koje danas ne postoje. Zato je bitno da u školama mogu sami sebi, u budućnosti, kreirati i zanimanje i radno mjesto.

Koliko takvih sposobnosti stiču 15-godišnji đaci, djevojčice i dječaci iz cijelog svijeta, utvrđuje se PISA testiranjem, najpoznatijih testom iz oblasti obrazovanja u svijetu. U 2018. BiH je prvi put pristupila tom testiranju i to zahvaljujući tome što je Evropska komisija platila za BiH 197.000 evra za pristupanje testu. U javnim budžetima se za ove potrebe nije našlo novca, mada to znači da bi BiH, s obzirom da se PISA test obavlja jednom u tri godine, trebalo da izdvoji godišnje po jednu marku, po đaku ili djetetu vrtićkog uzrasta.

Na PISA testu se provjerava koliko su djeca čitalački i matematički pismena, odnosno koliko su pismena u oblasti prirodnih nauka. Prvi put u istoriji đaci iz BiH su odgovarali na ista pitanja, na koja su odgovarali i njihovi vršnjaci iz još 78 zemalja svijeta, od Brazila i Finske do Vijetnama. BiH je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja do sada nije učestvovala u PISA istraživanju.

– PISA istraživanje održano je tokom prošle godine sa 6480 učenika u dobi od 15 godina u 236 škola širom BiH – rekla je Žaneta Džumhur, šefica Odjeljenja za standarde i ocjenjivanje u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, institucije koja je vodila ovaj proces u BiH.

Najveća dobrobit testiranja jesu preporuke, koje su, ranijih godina, na primjer, u Njemačkoj, Brazilu i Estoniji rezultirale dramatičnim porastom uspjeha učenika u oblasti matematičke i čitalačke pismenosti.

– Ovo istraživanje se ne bavi datumima i brojevima, već funkcionalnim znanjem. Kada objavimo rezultate, nećemo to raditi da bi smo nekog okrivili za bilo šta, nego da vidimo gdje smo, koji su nam problemi i šta treba da učinimo da nam obrazovanje postane bolje i da BiH dobije šansu za ekonomski napredak utemeljen na znanju, a naša djeca sigurniju budućnost – dodala je Džumhur.

Nela Kačmarčik, voditeljka komunikacija UNICEF rekla je da je uloga novinara ključna u pokretanju promjena u oblasti obrazovanja.

Kada 3. decembra u 10 časova  u Parlamentu BiH budu objavljeni podaci gdje su i koliko znaju petnaestogodišnjaci  iz BiH  u odnosu na vršnjake iz 78 zemalja svijeta, BiH će kako poručuju iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, dobiti istoijsku šansu koju ne smije propustiti.

– To što imamo složeno državno uređenje i 13 ministarstava obrazovanja ne smije biti izgovor za neuspjeh, jer složene su i najuspješnije zemlje svijeta. Naprotiv, to nam može biti samo podstrek da se entiteti i kantoni takmiče u tome ko će imati kvalitetnije škole – zaključila je Džumhurova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO