Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SCENARIO KOJI NIJE SMIO DA SE DESI Korona je ušla u bolnice Srbije, šta to sada sve mijenja

Društvo
Autor:

Foto: Ivana Anđelković/RAS Srbija

Scenario koji prema mišljenju stručnjaka nikako nije smio da se dogodi, upravo se dešava Srbiji – korona virus je ušao u zdravstvene institucije.

Do sada je u Srbiji, prema posljednjim podacima, zaraženo ukupno 168 zdravstvenih radnika, čime je otvoreno pitanje kako će one bolnice, koje su najviše pogođene, nastaviti da funkcionišu, piše Blic.

Odgovarajući na pitanje novinara na današnjoj pres konferenciji vezano sa stanje u bolnicama koje imaju veliki broj zaraženih medicinskih radnika, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da činjenica jeste da će biti teško, da svi ti ljekari moraju da budu udaljeni sa posla, ali da “bolnica mora da nastavi da radi”.

– Biće teško, ali bolnica mora da nastavi da radi jer ne možemo bez njih koje su stub zdravstvene zaštite. Ekipe će biti smanjene, radiće samo hitne slučajeve – rekao je dr Kon odgovarajući na pitanje šta će biti sa Institutom za kardiovaskularne bolesti “Dedinje ” gde je 67 medicinskih radnika pozitivno na korona virus i dodao da će tako biti i u svim ostalim bolnicama ukoliko im se desi isto što i “Dedinju”.

On je ponovio da u ovoj bolnici čak 61 osoba nema bukvalno nikakve simptome virusa.

– Oni su potpuno zdravi, samo 6 ima blage simptome, a 61 nikave. Ali oni će biti udaljeni sa posla. To je ogroman udar za tu kliniku, ali to je nužno – rekao je dr Kon.

Istakao je da bolje da se “radi sa dvije trećine kapaciteta, ali da se radi kako treba”.

– Nema onoga, kijavica je, nije mi ništa, samo prehlada… Takvi treba da se udalje sa posla, tako će da pomognu i sebi i svima nama – istako je dr Kon.

Foto: M. Đoković/RAS Srbija

Testiranje zdravstvenih radnika prioritet

Kon je ponovio i da sve ovo pokazuje da je prioritet testiranje zdravstvenih radnika.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da nije moguće testirati sve zdrastvene radnike, ali da će od zdravstvenih ustanova dobijati spiskove ko sve treba da bude testiran.

– Sada imamo sve već ulaz virusa u bolnice, to nije neočekivano, ali sada kada ima svih tekstova, testiraće se – zaključio je Kon.

Kako je doktorka Darija Kisić Tepavčević juče saopštila na konferenciji, do sada je u Srbiji ukupno testirano 868 zdravstvenih radnika, a testovi su pokazali da je njiih 168 pozitivno na korona virus.

Za pojedina bolnice u Srbiji to je značilo jak udarac jer se u skladu sa mjerama, svi koji bili u kontaktu sa zaraženima, odmah šalju u izolaciju, pa su zbog toga gašena čitava odjeljenja.

Slučaj KBC “Dedinje”

Posljednji podaci o zaraženim medicinskim radnicima stigli su iz KBC “Dedinje” gdje je zaraženo 67 ljekara i sestara i 14 pacijenata. Kako je došlo do ovoga juče je objašnjavao direktor te bolnice doktor Milovan Bojić, rekavši da su dolazili pacijenti koji nisu pokazivali nikakve indikacije, ali za koje se nakon operacije koje su izvođene bez zaštitne opreme, ispostavilo da su zaraženi.

– Rezultati koje smo dobili sinoć i jutros bili su porazni, od 250 testova imali smo 67 pozitivnih zaposlenih radnika i 14 pacijenata. To znači da su pacijenti bez simptoma dolazili, da smo ih normalno operisali bez posebne opreme kao da su korona negativni, a u stvari su bili pozitivni na Covid-19 – objelodanio je juče Bojić na TV Prva.

Prvi su na udaru bili anesteziolozi i hirurzi, a zatim se, kako je Bojić objasno, infekcija dalje širila. Sada je u toj bolnici zaraženo 11 ljekara od ukupnog broja, dok su ostali zaraženi medicinske sestre i pomoćni radnici.

Direktor bolnice je istakao da je njihov slučaj upravo pokazatelj da je mnogo pacijenata koji nemaju apsolutno nikakve znake infekcije, ali u sebi nose Covid-19.

Gotovo istu sudbinu samo nekoliko dana ranije doživjela je Opšta bolnica u Ćupriji, gde je 18 medicinskih radnika na čelu sa generalnim dikretorom zaraženo korona virusom. Nažalost, jedan ljekar zaposlen u ovoj bolnici, urolog, izgubio je bitku sa koronom.

Privremeno su zatvoreni odjeljenje urologije, služba dnevne bolnice, onkologija i služba anesteziologije, jer je pet od osam anasteziologa pozitivno na virus i van procesa rada.

– Imamo 17 zaraženih medicinskih radnika, 10 ih je u kućnim uslovima, ostali su u bolnici, a kolega urolog je preminuo. Sve nas to remeti, dinamika je pojačana, a imamo i dosta ljudi u izolaciji – kazao je u ranijem razgovoru za Blic rukovodilac te ustanove dr Ivan Milojević.

Možda i najveći problem sa kojim se suočava ova bolnica jeste manjak anesteziologa, pošto je od ukupno osam koliko ih ima njih petoro zaraženo koronom, dok su ostali u izolaciji.

Zatvorena ortopedija u bolnici u Paraćinu

U Opštoj bolnici u Paraćinu, u gradu u kom je prema posljednjih informacijama 31 osoba zaražena korona virusom, zatvoreno je Odjeljenje ortopedije, nakon što je potvrđeno da među zaposlenima ima pozitivnih na virus, objavljeno je danas na sajtu Skupštine opštine Paraćin.

Opšta bolnica Paraćin

Koliko je tačno oboljelih, ipak, nije navedeno, međutim iz ove ustanove kažu da su jedan ljekar i jedna medicinska sestra upućeni na liječenje u Beograd.

– Zatvaranje odjeljenja je preventivno i privremeno, a u bolnici se sprovode mjere dezinfekcije. Sva druga odjelenja rade i normalno funkcionišu. Postoji manji broj zaraženih zdravstvenih radnika a jedna sestra i jedan ljekar su upućeni na liječenje u Beograd, a ostali su u kućnoj izolaciji i u stabilnom su stanju – stoji na sajtu.

Bolesnici sa ortopedskim indikacijama zbog ovog problema pomoć će morati da potraže na ortopediji Opšte bolnice u Jagodini, jer je ortopdesko odjelenje, iz istih razloga, zatvoreno i u Opštoj bolnici u Ćupriji.

Bolnice u Nišu

Grad Niš je od samog početka ove mukotrpne borbe ponio titulu žarišta, a prema podacima koje je juče doktorka Darija Kisić Tepavčević iznijela na konferenciji u Palati Srbija, koji se odnose na dan ranije, 280 osoba je testirano u Nišavskom okrugu i njih 54 je pozitivno.

Od tog broja, 47 su zdravstveni radnici, a ostalih sedam je zaposleno u zdravstvenim institucijama, 18 su medicinske sestre, ostalo ljekari.

– Većina je iz Kliničkog centra Niš, zatim iz Doma zdravlja Niš, imamo i pojedinačne brojeve oboljelih u nekim drugim ustanovama – rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Kako su iz ove bolnice pojasnili, nijedan njihov zaposleni radnik nije obolio liječeći niti su pacijenti zaraženi od strane doktora.

– Utvrđeno je da, što je i najbitnije, nijedan zdravstveni radnik koji je pozitivan na Covid-19, nije obolio liječeći pacijente u Kliničkom centru Niš, niti da je došlo do obolijevanja pacijenata od zdravstvenih radnika, što samo po sebi dokazuje, da uzrok obolijevanja nije u samoj ustanovi, a kamoli da ima veze sa neadekvatnom ličnom zaštitnom opremom – rekla je glavna sestra KC Niš Gordana Dragošev.

Bolnica u Leskovcu

Udvostručeni broj zaraženih u Leskovcu u odnosu na jučerašnji dan, popeo je ovaj grad na sam vrh liste najzaraženijih, pošto su prema podacima kriznog štaba, korona virusom zaražene 62 osobe. Od ovog broja njih 23 su zdravstveni radnici, u Opštoj bolnici je njih 18, a petoro je iz Doma zdravlja.

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević potvrdio je da su skoro svi zdravstveni radnici sa Infektivnog odjeljenja te bolnice zaraženi virusom. Prema njegovim riječima, korona virus nemaju samo dva ljekara i dvije medicinske sestre sa tog odjeljenja.

– Od ovog trenutka Grudno i Infektivno odjeljenje će funkcionisati kao jedno. Načelnik Grudnog će biti načelnik i Infektivnog odeljenja, a mi ćemo kadrovski ojačati sa ljekarima specijalistima i sa ljekarima koji su na specijalizaciji, da popunimo upražnjena mjesta – kazao je Dimitrijević.

Svi oboljeli zdravstveni radnici sa tog odjeljenja će u toku dana biti preveženi na Infektivnu kliniku u Nišu.

– Svi se trenutno dobro osjećaju, ali će poslje trijaže u Nišu, oni koji se dobro osjećaju biti upućeni u halu Čair, a ostali, ako ima potrebe, biti smješteni na toj klinici – dodao je Dimitrijević.

Preraspodjela kadra i testiranje

Rukovodioci bolnica koje imaju zaražene zdrastvene radnike, tako, primorani su da preraspoređuju kadar, tako da ljekari odlaze u druge gradove kako bi pomogli kolegama.

Tako je, recimo, nekoliko anesteziologa iz Jagodine i Paraćina doputovalo u Ćurpiju kako bi pomogli kolegama. Pored toga, svi zdravstveni radnici smešeni su u prvu grupu prioriteta kada je testiranje u pitanju.

Što se tiče pacijenata, pravilo je da se primaju samo oni čije je stanje hitno.

– U okviru dobre medicinkse prakse, otkazivaće se operacije, samo hitne će se raditi, kao što je i dosada bilo, prvo da se spasi život, da se reaguje na vitalne indikacije – rekao je prije nekoliko danas doktor Kon.

Foto: Tanjug news agency official/ Youtube

Važno je napomenuti da, uprkos tome što ovakve situacije predstavljaju veliki problem u trenucima kada su zdravstveni radnici prva linija odbrane od pošasti, doktorka Kisić Tepavčević je više puta isticala da one nisu neočekivane, te da je “zaražavanje među ljekarima dio njihovog profesionalnog rizika”.

Budući da se više puta tokom otkrivanja zaraze u bolnicama govorilo o odgovornosti koju bi neko morao da prihvati za to, te da je došlo do nedopustivih propusta, i sam doktor Kon je kazao da će to biti posebna tema na sednicama Kriznog štaba.

Domovi za stare

Kao jedna od ranjivijih tačaka od samog početka navodili su se i domovi za njegu starih lica, budući da je ova infekcija najviše napdala najstariju populaciju sa udruženim hroničnim bolestima odnosno komorbiditetima. Do sada su zabilježeni slučajevi obolijevanja u domovima “Stara pruga” na Umci u Beogradu i “Doživeti stotu” u Zemunu.

U zemunskom domu “Doživeti stotu” je zaraženo 11 stanara, vlasnica doma i jedan zaposleni, prenosi dok je u domu “Stara pruga” pozitivno 14 korisnika i jedan zaposleni.

Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih domova za stare ispričao je za RTS da su svi zaraženi u domu “Stara pruga” prebačeni u bolnicu “Dragiša Mišović”, dok su ostali korisnici i radnici izmešteni. Prema njegovim riječima, svi zaraženi su stabilno i nemaju simptome.

Navodi da su sve mjere podignute, dodajući da na Viberu postoji grupa u kojoj su predstavnici svih domova, ali i ministar, te se informacije razmenjuju iz minuta u minut.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO