Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SDA: Neće Dodik odlučivati gdje će biti izmješteni migrantski centri

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Iz SDA su saopštili da osuđuju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju migrantske krize, koje, kako navode,  očigledno imaju za cilj samo produbljenje ovog problema”.

– Dodik je duži period deklarativno zagovarao rješavanje migrantske krize, a istovremeno na političkom planu radio je sve da blokira bilo kakvo rješenje. To pokazuju i njegove posljednje izjave, u kojima se protivi izmještanju migrantskih centara iz urbanih područja USK, pri tome šireći teorije zavjere i međunacionalnu mržnju – navode iz SDA.

Dodikov jedini cilj, kažu, jeste „da usmjeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizovao i njihovim građanima napravio bezbjednosni problem i otežao život.

– Nedopustivo je da se, umjesto bezbjednosnih koriste etnički i politički kriteriji, i da se teret migrantske krize usmjerava isključivo prema urbanim centrima USK u kojima većinom žive Bošnjaci. Bošnjaci nisu pozvali migrante da dođu u BiH, već EU, i odgovornost za rješavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u saradnji sa EU a ne samo općine s bošnjačkom većinom – saopštili su iz SDA.

Neodržive su, naglašavaju, i teze da je Ministarstvu bezbjednosti po ovom pitanju potrebno odobrenje opštinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela. Jesu li za postojeće migrantske centre u USK postavili kao uslov odobrenje lokalnih vlasti ili građana Bihaća, Kladuše i drugih gradova, upitali su.

– Državne institucije nadležne za ovo pitanje, a ne Dodik, moraju donijeti odluke o rasporedu migrantskih centara, na temelju bezbjednosne analize i profesionalnih kriterijuma, što znači da migrantskim centri ne mogu biti u gradskim područjima kao što nisu nigdje u Evropi – zaključuju iz SDA.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO