Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SDS ODGOVORILA CIK BiH “Nemoguće da smo u kampanji potrošili više od dozvoljenog”

Politika
Autor:

Foto: SDS

Generalni sekretar SDS Igor Ostojić tvrdi da nije tačan podatak Centralne izborne komisije BiH da je ova partija prekoračila dozvoljene troškove u protekloj izbornoj kampanji.

– Troškovi u kampanji su nam sigurno bili ispod dozvoljenog limita. Finansijski plan kampanje je usvojen na organima stranke i vodli smo računa o limitu. Nije mi jasan podatak CIK, jer je to nemoguće. Prema našim proračunima, trebalo je da imamo limit troškova od oko milion KM. Kako je moguće da duplo manje partije od nas imaju limit od 700.000 KM, a mi tek 598.783 KM? Kako je moguće da smo 2014. imali limit od milion KM, sada upola manje? Čim zvanično dobijemo tu odluku, pokrenućemo pravno osporavanje – kaže Ostojić za Srpskainfo.

Foto: Bijeljina Danas

Igor Ostojić

Podsjećamo, CIK BiH objavila je postizborne finansijske izvještaje političkih partija iz kojih se vidi da je SDS jedina stranka u cijeloj BiH koja je u kampanji potrošila više nego što je smjela, za čak 163.163 KM, zbog čega će joj, kako stvari stoje, naknadno biti izrečene finansijske sankcije.

Prema tumačenju CIK, SDS kao partija nije mogla ni marku da potroši u kampanji, ali im je na osnovu učešća u koaliciji gornji limit bio 598.783 KM, a potrošili su 761.947 KM. Iz CIK nismo uspjeli da dobijemo pojašnjenje ovog podataka. Po svemu sudeći, problem je u tome što se SDS za izbore nije prijavila kao samostana stranka, već samo kao dio kaolicije sa još nekim partijama.

CIK tvrdi da je prekršen član 15.10 Izbornog zakona BiH, koji kaže da se maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje izračunava tako da se broj birača u svim izbornim jedinicama u kojima politički subjekt ima kandidatsku listu ili kandidata pomnoži sa 30 feninga za: članove Narodne skupštine RS, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, za izbore za članove PS BiH, Predsjedništva BiH, kao i za predsednika i potpredsjednike Srpske.

Mada je SNSD potrošio više od SDS (880.664 KM), oni prema podacima CIK nisu probili limit dozvoljenih troškova. Naime, njima je posebno određena gornja granica od 2,1 milion KM kao političkoj partiji, plus limit od 213.701 KM po osnovu učešća u koalicijama. To znači da su ukupno mogli da potroše čak 2,3 miliona KM i da ne prekrše zakon.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kampanja SNSD

Ukupi prijavljeni troškovi protekle izborne kampanje u BiH iznosili su 9.587.236 KM, od čega su političke partije potrošile 9.577.347 KM, a ostalo nezavisni kandidati.

Najviše je u potrošila SDA 1.688.822 KM, slijedi SBB sa 1.242.652, SNSD 880.664 KM i SDP sa 820.470 maraka. PDP je u kampanji potrošila 581.059 KM, DNS 458.870 KM, SP 336.378 maraka, Ujedinjena Srpska 206.297, NDP 156.057 KM, SRS RS 10.753 maraka, a Napredna Srpska samo 430 KM.

Pavlović potrošio najviše od nezavisnih kandidata

Od 34 nezavisna kandidata koja su se prijavila za učešće na izborima, najviše je novca u kampanji potrošio Slobodan Pavlović, i to 8.588 maraka.

Da apsurd bude veći, Pavlović se povukao iz trke već na početku kampanje i podržao kandidaturu Željke Cvijanović za predsjednicu RS. Ipak, glasački listić s Pavlovićevim imenom već je bio odštampan, pa je on 7. oktobra dobio 887 glasova.

Foto: RAS Srbija

Ostali nezavisni kandidati ili nisu podnijeli postizborne finansijske izvještaje ili u vlastitu kampanju uglavnim nisu uložili ni marku. Samo još dvojica su potrošili svega nekoliko stotina KM – Burim Dećaj je keširao 500 KM, a Ćamil Duraković 801 KM. Obojica su bili kandidati za predsjednika odnosno potpredsjednika Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO