Politika

SDS optužuje GIK Bijeljina: Priprema za krađu velikih razmjera

Republička izborna komisija nastavlja da radi van zakona a po instrukcijama struktura okupljenih oko SNSD sa jednim ciljem – da omoguće krađu volje građana Bijeljine na sutrašnjem referendum, saopšteno je iz SDS.

SDS optužuje GIK Bijeljina: Priprema za krađu velikih razmjera
FOTO: SDS

Danas je Republička izborna komisija odbila prigovor Srpske demokratske stranke da je Pravilnikom o provođenju izbora u BiH određeno da biračke kabine budu otvorene prema posmatračima. RIК je prigovor odbila uz obrazloženje da je članom 4.10 stav 2. Pravilnika o provođenju opoziva propisano da otvor glasačke kabine treba da bude okrenut prema zidu.

Kako navode, veoma drčno i osiono iz Republičke izborne komisije poručuju da ih ne interesuje da li je ova odredba Pravilnika o provođenju opoziva u skladu sa Izbornim zakonom ili nije.

Pročitajte još

Ovakva odluka Republičke izborne komisije predstavlja pripremu za izbornu krađu kojom bi glasač iza zastora u kabini mogao iz džepa izvući nebrojen broj glasačkih listića i ubaciti ih u biračku kutiju bez da ga iko od posmatrača primijeti.

– Poručujemo Republičkoj izbornoj komisiji da će odgovarati za ovu nezakonitu odluku kojom praktično legitimizuju izbornu krađu potencijalno velikih razmjera a rukovodstvu SNSD-a koje je osmislilo ovu šemu izborne krađe da smo spremni da sve njihove neregularnosti spriječimo na biračkim mjestima. Posmatrači Srpske demokratske stranke će sutra prije početka glasanja insistirati da glasačka kutija bude okrenuta prema posmatračima kako je i predviđeno biračkim pravilima. Ukoliko to članovi biračkog odbora ne dozvole moraju da znaju da ulaze u prostor krivičnog djela „izborne krađe“ za koji je predviđena zatvorska kazna – stoji u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu