Banjaluka

SDS PRIPREMIO NOVI SAOBRAĆAJNI ZNAK Zabrana političarima da ulaze u škole

Pošto su institucije pokazale odsustvo volje za provođenje epidemiološke mjere o zabrani ulaska trećih lica u škole u Banjaluci i nemoć u sprječavanju zloupotrebe učenika u cilju političke promocije, iz banjalučkog SDS kažu da će, ukoliko već niko drugi neće, oni odgovoriti na ovu pojavu.

SDS PRIPREMIO NOVI SAOBRAĆAJNI ZNAK Zabrana političarima da ulaze u škole
FOTO: SDS

U saopštenju najavljuju da će ukoliko dođe do ponovnog kršenja ove mjere u školama slike političara sa stranačkih promocija, nakon što budu uokvirene u saobraćajni znak “Zabrana” biti polijepljenje u blizini svake škole u Banjaluci.

– Ova aktivnost je osmišljena cilju odvraćanja političara od neodgovornog i nedozvoljenog ponašanja, koje predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje učenika. Ako je Republički štab za vanredne situacije naložio da čak ni roditelji ne smiju ući u škole kako bi se i na taj način spriječilo eventualno širenje zaraze, onda ne vidimo razlog da po obrazovnim institucijama vršljaju političari, praćeni svitom fotografa i kamermana – pojašnjava Mladenka Donjak, predsjednica Aktiva žena banjalučkog SDS.

Sankcionisati i direktore škola

Željko Raljić, član Izvršnog odbora GO SDS Banjaluka, kaže da bi pored političara koji krše epidemiološke mjere, da funkcioniše pravna država, trebali biti sankcionisani i direktori škola koji dozvoljavaju ovakve promocije u obrazovnim institucijama.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Postavlja se pitanje zbog čega Ministarstvo obrazovanja toleriše ovo nedopustivo ponašanje pojedinih direktora i zbog čega nikoga od njih nisu sankcionisali- upitao je Raljić.

On upozorava da su pojedini banjalučki političari svoju kampanju bazirali na zloupotrebi obrazovnog sistema u svrhu stranačke promocije.

Zloupotreba učenika

Saša Lovrić, član Izvršnog odbora SDS navodi da se u zloupotrebi učenika u proteklom periodu posebno istakao zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, koji je nosilac odborničke liste SNSD-a u Banjaluci.

On je rekao da Amidžićevo i ponašanje pojedinih kanidata sa liste SNSD predstavlja potencijalnu opasnost za obrazovni sistem u Banjaluci.

– Smatramo da ovakav vid političke promocije ni u normalnim uslovima nije korektan, a pogotovo ne u vrijeme pandemije opasnog virusa- kazao je Lovrić, dodajući da zdravlje djece mora biti iznad interesa bilo koje stranke ili pojedinca.

Iz banjalučkog SDS su podsjetili da je prema podacima Instituta za javno zdravstvo Korona virusom za poslednjih sedam dana u Republici Srpskoj zaraženo 50 učenika.