Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šef “Nisana” uhapšen zbog finansijskih malverzacija

Biznis
Autor:

Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

Predsjednik japanskog automobilskog giganta “Nisan” Karlos Gon uhapšen je povodom navoda da je odgovoran za finansijske malverzacje.

Gon, jedan od stubova svjetske automobilske industrije, dobiće otkaz u “Nisanu”, saopšteno je poslije sastanka odbora ove kompanije.

On je optužen za “ozbiljno” kršenje finansijskih propisa, uključujući  neprijaviljivanje prihoda i upotrebu imovine kompanije u lične svrhe.

“Nisan” je saopštio da ne može da objavi više detalja o njegovim djelima, prenio je BBC.

 

Kompanija je navela da je interna istraga trajala nekoliko mjeseci i da je pokrenuta poslije dojave.

Japanski mediji prenijeli su da Gon nije prijavio prihode od pet milijardi jena /44 miliona dolara/ u petogodišnjem periodu poslije 2011. godine.

Japanske kompanije su od 2010. godine obavezne da objavljuju podatke o zaradama članova svojih uprava koji godišnje zarađuju više od 100 miliona jena /900.000 dolara/.

“`Nisan` se duboko izvinjava zbog brige koju je izazvao kod akcionara”, navodi se u saopštenju i dodaje da kompanija u potpunosti sarađuje sa japanskim tužilaštvom.

“Nisan” je objavio da će otkaz dobiti i član uprave Greg Keli, koji je “duboko umiješan” u kršenje zakona.

Direktor kompanije Hiroto Saikava rekao je da se izvinjava i da će pokušati da stabilizuje situaciju i normalizuje svakodnevni rad firme.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će država raditi na očuvanju stabilnosti “Renoa” i njegovog saveza sa “Nisanom”. Gon je do sada obavljao i funkcije predsjednika i direktora “Renoa”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO