Hronika

Seferoviću smanjena kazna za KUPOVINU DJEVOJČICE: Maloljetnicu tjerao da prosi na ulici, pa je tukao

Vrhovni sud Republike Srpske preinačio je presudu Jasminu Seferoviću (24) iz Sarajeva i osudio ga na osam mjeseci zatvora zbog zasnivanja vanbračne zajednice sa djetetom mlađim od 16 godina.

Seferoviću smanjena kazna za KUPOVINU DJEVOJČICE: Maloljetnicu tjerao da prosi na ulici, pa je tukao
FOTO: PEXELS/EKATERINA BOLOVTSOVA

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci Jasmin je bio osuđen na pet i po godina zatvora, a tada je oglašen krivim za dva krivična djela i to trgovinu djece i vanbračnu zajednicu.

-Sudsko vijeće je djelimično uvažilo žalbu branioca i presuda je preinačena u pravnoj ocjeni krivičnog djela i odluci o kazni. Radnje Seferovića kvalifikovane su kao krivično djelo vanbračna zajednica sa djetetom i osuđen je na osam mjeseci zatvora – rekla je za ATV sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović.

Jasminovom ocu Ljubi Seferoviću istovremeno je potvrđena novčana kazna od 5.000 KM, a majci žrtve Almasi S. kazna od 300 KM za pomaganje u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice. Njoj je izrečena i uslovna kazna od godinu dana zatvora, ukoliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo.

– U odnosu na Ljubu Seferovića i Almasu S. žalbe branioca su odbijene kao neosnovane i prvostepena presuda je potvrđena – rekla je Despotovićeva.

Prema optužnici Jasmin je tokom 2018. godine preko Fejsbuka kontaktirao tada 15-godišnju L.S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku kako bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu. Bez znanja majke, L. S. je otputovala kod njega i ispostavilo se da joj je to zagorčalo život.

-Živjela je s Jasminom u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin je L.S. ubrzo prisilio da prosi – navodi se u optužnici.

Djevojka je prosila ispred tržnih centara u Banjaluci i Sarajevu. Isprošeni novac morala je davati Jasminu, a kada ne uspije da prikupi dovoljno novca on bi je tukao.

-Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara 2020. kada je policija zatekla L.S. kako s bebom u naručju prosi na jednom parkingu u Banjaluci – piše u optužnici.

Ljubi Seferoviću, koji je poznat po slučaju ”Dženan Memić”, na teret je stavljeno da je kontaktirao Almasu S. i ponudio joj novac kako bi dala pristanak za vanbračnu zajednicu njegovog sina Jasmina i njene kćerke L. S.

– Almasa je to prihvatila, iako je bila svjesna činjenice da njena ćerka nema navršenih 16 godina i da je socijalno i emotivno nezrela. Ljubo joj je 3. decembra 2018. preko ”Vestern juniona” isplatio 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu između Jasmina i njene kćerke – navodilo se u optužnici.

Kuriozitet cijelog slučaja je da je Ljubo Seferović kao tinejdžer postao otac i imao je svega 14 godina kada mu se rodio sin Jasmin. Slično je i s njegovim ocem Bekrijom, koji je Ljubu “dobio” u 15. godini života.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu